У Мінсоцполітики розповіли про нову пенсійну систему

Поділитися:

Головною в Україні все ж залишається солідарна пенсійна система, яка існує вже протягом багатьох років. А до неї можна і потрібно додавати накопичувальну та інші системи пенсійного забезпечення громадян. Але вводити накопичувальну систему потрібно вкрай обережно і поступово.

Таку думку одному з українських телеканалів висловив радник міністра соціальної політики України Микола Шамбір. Дослівно з вуст радника це звучало наступним чином:

«Говорити про накопичувальну систему пенсій треба, і її треба запускати, але запускати обережно. Якщо ми запустимо на всю когорту працюючих систем, звичайно, кошти, можна сказати, пропадуть. Якщо ми будемо запускати обережно, то ми можемо розвинути цю систему і розвивати фондовий ринок“, – йдеться в повідомленні.

На думку Миколи Шамбіра, основною є солідарна система накопичення громадянином пенсії. Але до неї можна додати накопичувальну та інші види формування пенсії.

Однак, зазначив радник міністра, щоб солідарна система накопичення пенсій працювала дієво, потрібні дві умови.

Перша умова – це так звана “зарплата в конвертах” і офіційне працевлаштування. Якщо всі будуть влаштовані офіційно, то до держбюджету йдуть відрахування, платитимуть податки, а значить бюджет Пенсійного фонду буде підвищуватися. А якщо більшість зарплат будуть “чорними”, то пенсії нізвідки буде брати, зазначив радник.

І друга умова ефективної роботи солідарної пенсійної системи. Це зростання самої офіційної заробітної плати. Зростання мінімальної зарплати веде до зростання середньої зарплати та збільшуються знову-таки відрахування до Пенсійного фонду. Але це можливо тільки, якщо не буде “тіньових зарплат”.

ЗМІ відзначають, що за дев’ять місяців 2020 року дефіцит Пенсійного фонду України перевищив 17 мільярдів гривень.

Нагадаємо, фахівці страхової математики Товариства актуаріїв України (ТАУ) заявляють, що введення професійних накопичувальних пенсійних програм в рамках пенсійної реформи призведе до знецінення пенсій.

Також ми повідомляли, що не встигла пенсійна реформа попрацювати на повну силу, як тут же піддалася критиці.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу