«Ціна вугілля залежить від його якості та збагачення» – експерт

Поділитися:

Державне ПАТ «Центренерго» закупляє вугілля в США за ціною $ 129 за тонну, в Польщі — по $ 110 за тонну, а в українських державних вугільних підприємств — по 2150 грн за тонну.
Про це розповів член дирекції «Центренерго».

«З урахуванням імпорту, собівартість виробництва електроенергії становить 2,1 грн/кВт-год», — вказали в відомстві.

Також уточнюється, що «Центренерго» розраховує на поставки вугілля з США протягом опалювального сезону обсягом 300-375 тис. тонн більше від законтрактованих раніше 37,5 тис. тонн в рамках спільної поставки з ДТЕК. Крім того, очікується поставка від 200 тис. тонн до 300 тис. тонн вугілля з Польщі. Можна було б купувати вугілля в Казахстані, але з огляду на необхідність його транзиту через РФ, є побоювання в перекритті поставок РЖД.

Для проходження осінньо-зимового періоду (ОЗП) «Центренерго» необхідно 3 млн тонн — 1,9 млн тонн державних шахт і 1,1 млн імпортного палива. Разом з тим, член дирекції ПАТ вказав, що на даний момент держшахти недопостачали підприємству 280 тис. Тонн вугілля, передбаченого раніше укладеними контрактами. При цьому в ПАТ відзначили дефіцит оборотних коштів у розмірі близько 2 млрд грн, звернувши увагу, що держбанки і Держрезерв відмовили генкомпанії в наданні коштів на покупку вугілля.

У свою чергу в «ДТЕК Енерго» оцінили вартість закуповуваного компанією імпортного вугілля в $ 140-150 за тонну.

«Тарифи повинні відповідати реальній ринковій ситуації, тому що для того, щоб покривати поточну ринкову ціну, яка на сьогоднішній день по $ 140-150 за тонну за марку “Г”. Треба розуміти, що на сьогоднішній день, ринкова ціна для покриття таких витрат це 2,4-2,5 грн за кВт-годину», — заявили в ДТЕК.

При цьому ДТЕК левову частку вугілля видобуває на власних вугільних підприємствах. За 8 місяців компанією видобуто на власних шахтах 10,9 млн тонн, а до кінця року планується добути ще 6 млн тонн, в першу чергу за рахунок шахт «Павлоградвугілля» і «Білозерська».

Подробиці теми розповів віце-президент Energy Club Ігор Чумаченко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Говорити про якісь конкретні цифри, особливо вартості, потрібно перш за все з огляду на ту якість, яку різні електростанції в Україні використовують. На сьогодні державні компанії, які видобувають вугілля, вони збагачують вугілля до показника зольності — це зміст негорючої складової в вугіллі, до 23-22%. Тобто межа — 24%, так званий «вугільний концентрат». Висококалорійне вугілля наші електростанції, особливо державні, спалювати, на жаль, не можуть. Відповідно, маючи такі електростанції, державним вугільним шахтам немає сенсу збагачувати його до калорійності допустимо 6 тисяч. На сьогодні вугільні компанії вантажать своє вугілля на електростанції «Центренерго» з золою 23%. Це основний момент, чому вугілля може відрізнятися в ціні», — пояснив експерт.

За словами віце-президента Energy Club Ігоря Чумаченка, є ймовірність, що ПАТ «Центренерго» буде змушене закупляти вугілля по 800 доларів, додаючи до цієї вартості транспортування та природний газ.

«Якщо буде не вистачати, то його потрібно буде докуповувати з ринку, а ринок у нас на сьогодні дуже завищений. Потрібно провести електроенергію так, щоб хоча б було не в збиток, а якщо в збиток, не в такі великі суми, як іноді виливається. Якщо не буде вугілля по 110-120 доларів, яке можна докупити, то доведеться «Центренерго» брати по 800 доларів, плюс транспортування, газ природний — тоді це будуть вже інші собівартості. Щоб ви розуміли, 800 доларів — це калорійність 8 тисяч, а 6 тисяч — це 170 доларів, тобто це суттєва різниця. Але якщо в «Центренерго» не дешевого вугілля, нехай навіть дорожче, ніж на сьогодні забезпечують державні шахти, то він змушений буде взяти», — додав віце-президент Energy Club.

Нагадаємо, Міністерство енергетики України придумало, як буде покривати дефіцит вугілля в поточному опалювальному сезоні.

Також ми писали про те, що Міненерго фіксує збільшення поставок вугілля на ТЕС за підсумками вересня 2021 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу