Центренерго просить про зниження цін на газ і відстрочення

Поділитися:

Центренерго просить український уряд знизити ціну поставок газу і надати відстрочку для ТЕС. Крім того, компанія виступила з проханням звільнити операторів газорозподільних мереж від сплати за перевищення потужності. Про це повідомили у випуску новин “Першого Ділового” телеканалу.

У компанії пояснюють, що це все призведе до багатомільйонних втрат і посилення дефіциту ліквідності. Адже доступу до кредитних ресурсів зараз немає.

За останніми підрахунками, електростанції для підтримки стабільності енергосистеми щодоби спалюють до 9 млн кубометрів газу. А це неминуче призведе до колосальних збитків.

Зараз на газі працює 4 енергоблоку Центренерго при 11 працюючих сумарною потужність 2200 мегават. Решта енергоблоки на вугіллі не працюють з перевитрати рекордних запасів палива в листопаді-грудні минулого року.

Зараз собівартість виробництва електроенергії на ТЕС при ціні газу 7 гривень 80 копійок за кубічний метр досягає не менше 2,5 грн за кіловат на годину.

Крім того, минулого тижня завершилася націоналізація одного з найважливіших постачальників вугілля для Центренерго – Добропіллявугілля. Однак Центренерго отримало від такої реорганізації тільки негативні наслідки. Так, на запит про постачання вугілля на ТЕС, Добропіллявугілля попросило передоплату за завищеною ціною.

Слід зазначити, що в жовтні минулого року Кабмін дозволив ДТЕК відмовитися від оренди державних шахт, серед яких і Добропіллявугілля. При цьому, в холдингу заявили – через кризу в енергетиці за оренду останніх 4 місяців – не платитимуть, оскільки шахти були в просте через карантин.

Нагадаємо, що три роки тому державна генеруюча компанія «Центренерго» почала свою приватизацію. Проте 13 грудня 2018 року Фонд держмайна заблокував процес. І ось 12 січня поточного року столичний Господарський суд скасував блокування приватизації Публічного акціонерного товариства «Центренерго» з боку ФДМ.

Раніше повідомлялося, що компанія «Нафтогаз Трейдинг» відзвітувала про те, що за станом на 2 лютого підписала вже понад 25 нових договорів з газзбутами на покупку газу за новою ціною. Йдеться про вартість, яка була встановлена ​​урядом – 6,99 грн за один кубічний метр «блакитного палива». Поки мова йде про постачання за зниженою ціною в лютому.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу