Стало відомо, скільки грошей недоотримав бюджет від ПДВ

Поділитися:

Понад 12 мільярдів гривень надходжень недоотрмав бюджет від податку на додану вартість. І це лише за 5 місяців цього року. Такі цифри озвучують українські аналітики, повідомляє «‎Перший Діловий»‎.

За їхніми підрахунками, у схемі так званих податкових «‎скруток»‎, коли імпортні товари, продукти харчування, паливно-мастильні матеріали за документами конвертуються в сільгосппродукцію для експорту, взяли участь щонайменше 1350 компаній.

У розпорядження журналістів одного з українських видань потрапив повний перелік цих підприємств і аналітична звітність за підсумками скруток і незаконного відшкодування ПДВ.

Так, згідно з цими даними, обсяг транзитно-конвертаційного обороту з січня по травень становив 12 мільярдів 400 мільйонів гривень. Найбільше — у Львівській, Донецькій, Київській, Харківській, Одеській областях, а також у Києві. Основні товарні групи, які беруть участь у конвертації: імпортні товари, харчові продукти, сигарети, паливно-мастильні матеріали. Основна товарна група на виході — сільськогосподарська продукція, призначена для подальшого експорту.

Аналітики вирахували і ключових бенефіціарів і організаторів таких процесів. Зокрема, в документі згадуються львівський підприємець Василь Костюк, якого називають «королем контабанди». У Києві головним бенефіціаром «скруток» аналітики називають В’ячеслава Стрелковського, який також регулярно фігурує в публікаціях про конвертаційні центри. Серед ключових бенефіціарів зі «скруток» аналітики називають і одеського бізнесмена Андрія Бобогло. У Дніпропетровській області до переліку «скрутчиків», зокрема, увійшов президент хокейного клубу «Придніпровськ» Сергій Грибков, засновник Інтеркредитбанку Володимир Тугай.

На думку авторів документа, така ситуація склалася через бездіяльність податківців, оскільки є цілий перелік інструментів для боротьби з поширенням сумнівного податкового кредиту. Це підтверджують і дані звіту ТСК Верховної ради з розслідування обставин «скруток». За її даними, торік підприємці-учасники схем обдурили державу на майже 27 млрд грн.

Нагадаємо, з серпня поточного року для аграріїв відновили ставку у 20% податку на додану вартість для постачання на митну українську територію сільськогосподарської продукції.

Також раніше повідомлялось, що аграрії забрали майже половину доступних кредитів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу