Шведи погрожують арбітражем Україні

Поділитися:

Судовий позов на сотні мільйонів доларів. Шведська компанія “Misen” погрожує Україні претензіями в арбітражі. І вже надіслала Мін’юсту лист, у якому повідомляє про відкриття арбітражного провадження, повідомляють журналісти телеканалу “Перший Діловий“.

Справа стосується угоди між урядами України та Швеції про сприяння та взаємний захист інвестицій. Позивачі стверджують, що Україна порушила їхні права як інвесторів. І допустила незаконне відчуження їх інвестицій. Зокрема, запровадила ставку рентної плати за користування надрами для видобування газу у розмірі 70%. Чим фактично нівелювала інвестиції в проекти і унеможливила отримання прибутку у сфері газовидобування. А також створила дискримінаційні умови, бо ставка стосується лише газовидобувних компаній, які працюють на підставі договорів про спільну діяльність.

Сума позовних вимог на сьогодні поки невідома. Її визначать згодом під час заключних слухань. Однак у самому запиті на арбітраж посилаються на намір заявити про сотні мільйонів доларів збитків. Нагадаємо, деякі дослідження та ЗМІ повязують компанію Місен з Дмитром Фірташем, однак в самій компанії цю інформацію заперечують.

Раніше повідомлялося, що іноземні інвестори скорочують вкладення в ОВДП.

Також писали, що інвестори все менше цікавляться українськими газосховищами.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу