Штрафи за несплату комуналки хочуть збільшити в 6 разів

Поділитися:

У Верховній Раді України збираються заснувати законопроект №3613, який передбачає більш жорсткі санкції щодо питання реструктуризації боргу українців за комунальні послуги: тепер з незгодних буде вилучатися штраф в розмірі 50% від загальної суми заборгованості. Відповідну ініціативу проявило Міністерство розвитку громад і територій України.

Важливо сказати, що раніше проект в стіни Ради за прискореною процедурою подали представники президентської фракції “Слуга народу”. Це було здійснено в числах 9 червня.

У пояснювальній записці до закону йдеться, що поточний борг населення за послуги ЖКГ дійшов до рекордних 63 млрд грн, тому країна потребує продуманої системи еструктуризації боргу.

Повідомляється, що споживач матиме право достроково погасить свій борг за договором про реструктуризацію заборгованості, проте в момент використання цієї процедури загальна сума платежів не повинна перевищувати 25% доходів.

При цьому, в разі відмови підписувати договір, пропонується введення пені в розмірі 20% від суми в разі одного року заборгованості.

Якщо ж заборгованість існує два роки і вище, то і відсоток зростає відповідно до простроченням платежів. За два роки пеня складе 30% від суми штрафу, за три роки – 50%. В цілому, це може розтягнутися на шість років, проте в подальшому вибиванням боргів уже зможуть зайнятися колектори.

Як повідомлялося раніше, українців намагаються змусити платити за комунальні послуги вчасно. В українському парламенті зареєстрований проект закону, згідно з яким боржникам хочуть збільшити штраф.

Тим часом, борг підприємців по сплаті єдиного соціального внеску за 2017-2020 роки, які не отримували дохід, може бути списаним, – такий закон нещодавно вступив в силу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу