«Прокурор у справі Роттердам + міг приймати рішення невмотивовано та упереджено» – експерт

Поділитися:

Вищий антикорупційний суд знову відкрив провадження за схемами закупівлі вугілля Роттердам+. Про це повідомило Національне антикорупційне бюро на своїй сторінці в Twitter.

“ВАКС відновив справу Роттердам+. Це рішення оскарженню не підлягає!”, – відзначили в антикорупційному відомстві.

Бюро нагадало, що справу безпідставно закрив прокурор САП, що відкинув зібрані детективами НАБУ докази.

У березні 2016 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила нову формулу визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації розраховувалося за формулою “вартість вугілля в порту Роттердам + вартість його постачання в Україну”.

8 серпня 2019 року в НАБУ заявили, що формула Роттердам+ принесла збитків споживачам майже на 19 млрд грн. У серпні про підозру повідомили шести особам. Серед них були два топ-менеджери ДТЕК. Чиновники НКРЕКУ Дмитро Вовк і Володимир Бутовський були оголошені в розшук. На початку вересня 2019 року суд дозволив затримати підозрюваного Вовка. Пізніше Вищий антикорупційний суд заочно заарештував Бутовського.

Іншими словами, Вищий антикорупційний суд України з другої спроби відновив справу з приводу корупційної схеми «Роттердам+». Суддя КСУ Оксана Олійник скасувала попередню постанову прокурора спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталія Пономаренка «про закриття справи».

Подробиці теми розповів юрист центру «З протидії корупції» Вадим Валько в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

У Центрі по протидію корупції повідомили, що Генеральна прокуратура України зобов’язана негайно відновити розслідування. Після цього залишиться всього лише 3 дні, після закінчення яких справа повинні направити на розгляд до суду. До того ж в Офісі генерального прокурора обіцяли зробити кадрову заміну генерального керівника.

За словами експерта, якщо глибоко не проникає в деталі, то розслідування по цій справі відбувалися не менш 3 років.

«Залишалося буквально кілька днів до закінчення цих строків і на початку серпня розслідування було припинено, оскільки детективи чекали відповіді на запит про міжнародну правову допомогу. І в кінці серпня вже згаданий прокурор Пономаренко несподівано відновлює розслідування і в цей же день закриває справу стосовно шести підозрюваних і фактично ця постанова про закриття справи заперечували у вищому антикорупційному суді. З другої спроби вдалося її скасувати й станом на зараз це досудове розслідування призупинено, оскільки знову очікується потрібну відповідь в рамках міжнародно-правової допомоги. Але дійсно, після потрібної відповіді залишиться всього лише три дні для того, щоб направити цю справу до суду», – заявив експерт.

Фахівець відзначив, що на цей момент Генеральний прокурор України Ірина Венедиктова на правах своєї посади просто зобов’язана відсторонити від роботи чинного прокурора, який виніс постанову про скасування кримінальної справи.

«Воно було незаконне і його винесли передчасно. Більш того, сам прокурор під час судового розгляду у Вищому антикорупційному суді фактично підтвердив, що він під час винесення постанови про закриття справи не читав усіх матеріалів по цій справі », – зазначив юрист.

Також він вказав на те, що такі очевидні порушення йдуть в розріз з чинним процесуальним кодексом України.

Відзначимо, що раніше вже відмовилася поновлювати справу про «Роттердам+» інша суддя Вищого антикорупційного суду Катерина Широка у відповідь на прохання Віктора Чумака, з ініціативи якого раніше відкрили це кримінальну справу.

Тепер Чумак домагається скасування рішення Широкій з приводу відновлення цієї справи вже в антикорупційному суді.

Як можливо те, що спочатку одна суддя Вищого антикорупційного суду приймає одне рішення, а вже через місяць його переглядають? Адже підсумкові рішення кардинально відрізняються.

«Очевидно, що перше рішення ВАКС було не до кінця мотивованим і аргументованим. За цей період з’явилася нова експертиза, у справі про «Роттердам+», яка показала збитки за весь період дії формули, а це 39,9 млрд гривень. Ця експертиза була відсутня на самому початку. Також мені здається, що останнє рішення Вищого антикорупційного суду показало те, що насправді прокурор при прийнятті постанови міг діяти невмотивовано та упереджено», – резюмував фахівець.

Нагадаємо, що детективи з НАБУ розкрили таємницю походження формули «Роттердам+». За їхніми словами, вона була написала в офісі компанії ДТЕК, що належить Ренату Ахметову, а після відправлена ​​на адресу НКРЕКП.

У Нацкомісії з держрегулювання в сферах енергетики та комунальних послуг її отримали по електронній пошті. У розпорядженні НАБУ є листування, записи розмов та інші докази, які говорять про те, що в держрегулятор заздалегідь знали про необгрунтованість формули. Також важливо і те, що формула з самого початку не відповідала інтересам українських споживачів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу