Прибуток банків впав на чверть

Поділитися:

У Національному банку України розповіли, що за 9 місяців 2020 року платоспроможні банки отримали 37,7 млрд грн прибутку, що на 22% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

«Прибуток банків скоротилася. За 9 місяців 2020 року прибуток 37,7 млрд грн. Це на 22% менше, ніж роком раніше. Торік відрахування в резерви склали 8 млрд грн, цього року – 21 млрд. Це означає, що банки вже формують резерви під втрати через коронакризи. Також впав попит на банківські послуги », – говориться в повідомленні національного регулятора.

Однак фахівці відзначають, що невеликі банки ризикують стати банкрутами, при цьому проблемою такої ситуації може стати не тільки коронавірус, а й невирішені проблеми минулих років і неідеальні бізнес-моделі.

«Чи є ризик, що по банкам будуть прийняті рішення НБУ? Ризик є, але ми не говоримо про масові випадки. Більш повна картина буде видна за підсумками оцінки якості активів і стрес-тестів на 1 січня 2021 року. Одна з серйозних проблем, характерна для частини банків – непрофільні активи, які були прийняті на баланс за непогашеними кредитами в минулі періоди. Їх потрібно було продавати, але не всі з цим впоралися. З 1 січня 2021 роки 25% від балансової вартості таких активів повинні бути покриті за рахунок капіталу. Чи не весь обсяг відразу, але ми хочемо, щоб банки розуміли: цю проблему потрібно вирішувати », – кажуть експерти.

Нагадаємо, що рада НБУ планує зібратися на нараду з поточних питань. Минуле нарада, яку було анонсовано на 16 жовтня, відклали, причому за кілька годин до запланованого початку. Офіційна причина – технічні проблеми.

Раніше повідомлялося, що Національний банк України працює над створенням нормативно-правових актів для небанківських фінансових структур для того, щоб вони змогли в повній мірі задовольнити запити українців.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу