«По боргах «Укрнафти» гроші з однієї державної кишені перейдуть в іншу» – Сергій Куюн

Поділитися:

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає компенсацію «Нафтогазу» за поставки газу населенню в рамках ПСО і врегулювання податкового боргу «Укрнафти».
Верховна Рада прийняла його 17 листопада.

Фінансове оздоровлення «Укрнафти» буде здійснено шляхом заліку з «Нафтогазом» і держбюджетом.

Відповідно до закону, «Нафтогазу» виплатять зі спеціального фонду держбюджету 32,2 млрд грн компенсації за покладання на нього Кабінетом Міністрів спецобов’язків (ПСО) з продажу газу для потреб населення і теплокомуненерго. Отримання компанією такої компенсації передбачено статтею 11 Закону «Про ринок природного газу».

Повідомляється також, що «реалізація положень закону дозволить врегулювати на законодавчому рівні розрахунки по зеленій енергетиці».

У лютому Госпсуд Києва затвердив мирову угоду між «Укртрансгазом» і «Укрнафтою». Її укладено в рамках багаторічної суперечки з приводу 10,6 млрд кубометрів газу «Укрнафти», який НАК в 2006-2012 роках використовував для потреб населення за розпорядженням уряду. По двох з 10 млрд кубометрів «Нафтогаз» програв усі суди, включаючи Верховний. За ці 2 млрд кубометрів НАК заплатить «Укрнафті» майже 15 млрд грн після того, як отримає цю суму з держбюджету як компенсацію за продаж газу населенню і ТКЕ за спецобов’язкіами (ПСО). Також «Нафтогаз» купить у компанії газ майбутньої здобичі. Згідно з домовленостями, «Укрнафта» спрямує всі отримані кошти до держбюджету для погашення податкового боргу.

«Укрнафта» є найбільшою нафтовидобувною компанією країни.

Своє бачення ситуації пояснив Сергій Куюн, експерт з питань нафтогазової галузі.

“Я думаю, що цей законопроект тому і був прийнятий, бо наслідків для бюджету немає ніяких. Адже очікується, що протягом декількох днів 32 млрд, які вийдуть з бюджету підуть в Нафтогаз, з Нафтогазу до Укрнафти, а з Укрнафти знову будуть виплачені в бюджет у вигляді податкового боргу, пені тощо. Тобто в результаті повернеться в бюджет близько 40 млрд гривень. Якби ця операція пройшла безповоротно, то навряд чи її прийняли б “, – відзначає експерт.

Сергій Куюн, виключає варіанти збою в алгоритмі, адже всі зацікавлені в тому, щоб відбулася сплата податкового боргу. Компанія “Укрнафта” не має можливості інвестувати в нові проекти, розробляти нові родовища, адже борг повністю блокував розвиток Укрнафти. Будь-які гроші, які приходять на рахунок, відразу ж забираються Податкової.

“Я думаю, що тут було дуже багато компромісів між урядом і Нафтогазом. Компанія могла б затягувати процес в судах, щоб довести, що уряд повинен був сплатити цей борг. Але це тупик. Укрнафта і так балансує на межі, тому після цього рішення компанія може “видихнути”, – відзначає фахівець.

На думку Сергія Куюна, треба погодитися з тим, що Укрнафта не тільки питання бізнесу, а й питання політичне. Всі розуміють, що у Коломойського, як основної діючої особи в Укрнафті, були проблеми з минулою владою, адже там не могло бути й мови ні про які кроки назустріч.

“Ця схема була розроблена ще на початку минулого року, але Гройсман свого часу заблокував цей процес. Тепер прийшла нова влада, і це рішення дозріло. Як не крути, а борги треба віддавати. Я думаю, що все щось втратили від цього рішення, але є надія на перспективу подальшого розвитку нафтовидобутку “, – резюмував фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу