«Основна причина зростання будь-якого бізнесу — це бачення прибутковості та спроможність заробляти» — експерт

Поділитися:

У ІІІ кварталі 2021 року небанківські фінансові установи (НБФУ) збільшили обсяги наданих послуг та активів, незважаючи на подальше зменшення загальної кількості учасників. Про це йдеться у щоквартальному огляді небанківського фінансового сектору.

Валові страхові премії у більшості сегментів страхування зросли, якщо порівняти з попереднім кварталом, найактивніше – у сегменті страхування життя. Виплати за ризиковим страхуванням помірно зросли після зниження в ІІ кварталі. Обсяги виплат зі страхування життя зростають п’ять кварталів поспіль.

Активи кредитних спілок помірно зросли в ІІІ кварталі, незважаючи на зменшення кількості установ. Зростання забезпечується значною мірою кредитними спілками з агресивною моделлю кредитування позичальників. Обсяги нового кредитування зменшилися на 4%, насамперед у сегменті кредитування бізнес-потреб — на 15%. Водночас попит членів кредитних союзів на ризикові споживачі кредити залишається вищим. Якість кредитного портфеля є незмінною.

Активи фінансових компаній завдяки стрімкому зростанню обсягів усіх видів наданих фінансових послуг у ІІІ кварталі зростали найшвидше в секторі та відновилися до максимального рівня 2019 року. Обсяги роздрібних кредитів зростають п’ять кварталів поспіль, у ІІІ кварталі — на 6%.

Обсяг кредитів, наданих бізнесу, збільшився за квартал майже на третину. Обсяг факторингових операцій зріс до рекордного рівня. Інший квартал поспіль фінансові компанії активні у наданні гарантій. Обсяг фінансового лізингу також зростав, хоча й помірніше.

Як і раніше, основним надачем таких послуг були юридичні особи-лізингодавці. За січень–вересень 2021 року фінансові компанії згенерували рекордні прибутки, якщо порівняти з відповідним періодом останніх трьох років, та отримали історично найвищі показники рентабельності. Обсяг нового кредитування ломбардами в ІІІ кварталі дещо зменшився, якщо порівняти з попереднім кварталом. Рентабельність ломбардів зростає, водночас пожвавлення діяльності не спостерігається.

Подробиці теми розповіла директор Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Основна причина зростання будь-якого, насправді, бізнесу — це бачення прибутковості, це спроможність заробляти, це абсолютно логічний бізнесовий інтерес, який, очевидно, стимулює і розвиток фінансового сектору, і небанківського в тому числі, тому, звісно, ​​можливість більш активно надавати послуги. та генерувати дохідність — має бути основним стимулом», — зазначила експерт.

Директор Департаменту фінансової стабільності НБУ наголосила на важливості небанківського фінансового сектору, зокрема, як для населення, так і для бізнесу. Йдеться про кредитні спілки, страхові та фінансові компанії.

«Коли ми говоримо про небанківський фінансовий сектор, ми говоримо про такі важливі установи, як страхові компанії, які забезпечують можливість зменшити втрати від певних негативних подій, ми говоримо про кредитні спілки, які дають змогу поєднати фінансові зусилля, аби підтримати один одного. Також ми говоримо про фінансові компанії, які в Україні переважно працюють як кредитори для фізичних осіб, надаючи фінансову підтримку», — підкреслила експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу