“Одним розчерком пера можна кардинально змінити картинку фінансового обліку” – експерт

Поділитися:

Платоспроможні банки України в січні-лютому 2021 року одержали 6,491 млрд грн чистого прибутку, що в 2,5 рази менше, ніж за аналогічний період 2020 роки (15,877 млрд грн), свідчать дані, оприлюднені на сайті Національного банку України (НБУ).

Згідно з ними, доходи банків за два місяці поточного року скоротилися в 1,3 рази проти показника за аналогічний період минулого року – до 35,089 млрд грн. Зокрема, результат від переоцінки і від операцій купівлі-продажу був негативним і склав 3,856 млрд грн, в той час як за аналогічний торішній період він був позитивним і склав 7,865 млрд грн.

У той же час комісійний дохід виріс на 15,9% – до 12,379 млрд грн

Разом з тим витрати банківської системи за січень-лютий 2021 року скоротилися на 5,8% в порівнянні з цим показником 2020 року – до 28,598 млрд грн, в тому числі відрахування в резерви – на 21,9%, до 1,048 млрд грн. У той же час комісійні витрати зросли на 26,5% – до 4,715 млрд грн.

Своє ставлення до даної ситуації висловили Павло Крапівін, незалежні фінансовий експерт.

“Ситуація з Ощадбанком не може бути оцінена будь-ким, хто не володіє ситуацією повністю. Я прекрасно розумію здивування банкірів, коли говорять, що людина, яка пропрацювала стільки років банківській сфері раптом не підходить на узгодження в державному Ощадбанку, пройшовши кваліфікаційну комісію. При цьому , я не маю інформації, щоб міркувати про те, що послужило причиною. Мені здається, що це відбиток конфліктів інтересів НБУ та уряду “, – говорить експерт.

Павло Крапівін стверджує, що судячи з інформації в інтернеті, Олександр Роднянський-молодший не має достатнього досвіду і напрацювань для зайняття посади. При цьому, про особисті якості нового призначенця говорити теж не можна, не знаючи людини.

“Ми прекрасно розуміємо, що найменші зміни в положенні про резервування по активних операціях призводить до такої зміни в структурі балансу банку, з точки зору не тільки прибутку / збитків, а навіть аж до достатності капіталу. По факту, 2/3 нормативів банку зав’язані на капітал.

Одним розчерком пера можна кардинально змінити картинку фінансового обліку. Тому потрібно говорити про те, що прибуток і збиток українських банків обмежиться першою десяткою банків, адже інші мають дуже незначний вплив “, – відзначає фахівець.

Павло Крапівін заявляє, що реально картинка не змінилася. Знизилися процентні доходи і витрати, при цьому комісійні доходи зросли, перекривши витрати. З точки зору загальногосподарських витрат, вони повномірного ростуть на рівні інфляції. Якась економія по персоналу продовжує тренд розширюється дистанційних каналів обслуговування клієнтів.

“Коли ми говоримо про ліквідність – це актив балансу. Джерело походження – це пасив балансу. Тому всі статті пасиву фінансують статті активу.

На сьогоднішній день залишки юросіб більше, ніж залишки фізосіб. Тут є логічні пояснення: розширення розрахунку банківськими картами. Це прекрасний тренд для прозорості економіки. Тому така велика маса високоліквідних пасивів підштовхує до того, щоб і структура активно була такою ж “, – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу