НКРЕКП може оштрафувати ДТЕК

ДТЭК
Поділитися:

5,1 млн гривень – таку суму штрафу може виписати Національна комісія, яка здійснює регулювання енергетики і комунальних послуг – компаніям групи ДТЕК. А все – через дефіцит вугілля на їх складах. Про це повідомили у випуску новин “Першого Ділового” телеканалу.

Зокрема, 170 тисяч гривень штрафу комісія вже наклала на ПАТ Центренерго. Державні шахти не виконали своїх зобов’язань щодо постачання вугілля на підприємство, – дійшов висновку регулятор. Тоді як дефіцит палива на ТЕС групи «ДТЕК» створили пов’язані з ними видобувні компанії. Бо «Дніпроенерго», «Західенерго» і «Східенерго» купують вугілля у компаній зі своєї ж групи.

Відомо, що на початку лютого НКРЕКП на вимогу Укренерго провела позапланову перевірку п’яти виробників теплової генерації. І виявила численні порушення. Це відсутність на складах ТЕС необхідних резервів вугілля протягом грудня 2020 – січні 2021 року. А ще – обладнання знаходилося в неналежному технічному стані, що загрожувало виникненням загальносистемної аварії.

Такі порушення, кажуть в Нацкомісії і привели до відключення в аварійні ремонти ряду теплових блоків, – в основному групи ДТЕК, що створило в країні енергетична криза. Тому країна була змушена імпортувати електрику з Росії – щоб не допустити віялових відключень.

Також комісія встановила відхилення між даними про фактичні витрати вугілля для виробництва електроенергії. «Дніпроенерго», «Центренерго», «Донбасенерго», «Західенерго» і «Східенерго» повідомили регулятору одні цифри, а в офіційній звітності подали інші. Встановити причини такої розбіжності регулятор планує під час наступних перевірок.

Нагадаємо, що ДТЕК ВДЕ і датська компанія Vestas, світовий лідер з виробництва вітротурбін, уклали договір на будівництво першої черги ДТЕК Тилігульського вітроелектростанції (ВЕС) потужністю в 126 МВт, в Миколаївській області. Фінансування першої черги планується з коштів, залучених в 2019 році в результаті випуску зелених єврооблігацій.

Раніше повідомлялося, що Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики та комунпослуг (НКРЕКП) прийняла попередньо рішення про те, що з 1.05.2021 року споживачам будуть пропонувати річний пакет з фіксованим тарифом. Йдеться про ціни на газ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу