“Нинішній RAB-тариф – це подарунок обленерго” – експерт

Поділитися:

26 серпня Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) затвердила так званий RAB-тариф. Він буде діяти для всіх операторів системи розподілу електроенергії (обленерго) країни, починаючи з 2021 року.

Фактично регулятор змінив модель регулювання в сфері електроенергетики.

Регулятор прив’язав прибутковість обленерго, не тільки до тарифу, а й до вартості її активів.

до 2024 року операторам ліній електропередач встановили окремі норми доходу для “старої” і “нової” бази активів. Ці норми увійдуть в тариф обленерго і будуть виплачуватися за рахунок споживачів.

Прибутковість “старої” бази (побудованої до введення RAB-тарифу) складе 6% від її вартості, прибутковість “нової” (побудованої після введення RAB-тарифу) – 15%.

Зараз для України насправді є великою проблемою підключення до електромереж, і рішенням для цієї проблеми могло б бути запровадження стимулюючих тарифів (RAB-тарифів), модернізація електромереж, адже в Україні електромережі застаріли, їх обслуговування – досить дороге. Модернізація електромереж могла б значно спростити доступ бізнесу. Зараз електромережі в Україні зношені на 70%-80%

Євген Скульський, координатор Комітету з енергетики Європейської  Бізнес  Асоціації, вважає що в Україні наразі діє така система, при якій інвестор просто не має матеріальних коштів, для того щоб вкладати  додатково в розвиток мереж.

Так, інвестор купуючи те чи інше обленерго розумів ступінь зношеність електромереж, проте на думку експерта, така практика не є загальноєвропейською.

«Майже у всіх країнах Європи застосовується RAB-тариф – тариф стимулюючого енергоутворення. І ми не маємо вигадувати велосипед. Проте, насправді, ні в одній країні Европи немає такої потужной атомної енергетики та таких завеликих цін», – каже Скульський.

Сергей Головньов, шеф-редактор видання «Бізнес-Цензор» каже, що на стару базу будуть нараховувати витрати у розмірі 6% на стару базу, а на нову базу – 15%

«Зараз йде потужний лобізм, щоб зрівняти ці ставки. Раніше була перерахована вартість активів обленерго і вартість цих активів зросла в декілька разів, від початкової. Тобто покупці цих обленерго заплатили меншу ціну, а потім ціна активів зросла. Маємо ситуацію: інвестор купив умовно за 100 мільйонів обленерго, зараз його вартість 200 мільйонів, і він хоче модернізації за рахунок споживача, не вкладаючи в модернізацію абсолютно нічого. Також власники кажуть, що не можуть залучити кредитні кошти. Наскільки я знаю, зараз розглядається можливість вкладати не менш, як половину від того, що отримає інвестор від RAB-тарифу. Я вважаю, що це просто боротьба окремих людей – власників тих же мереж, Рината Ахметова, брати Суркіси, Коломойський, Григоришин, Юрій Бойко. Люди просто хочуть отримати більше коштів, а не розбудувати інфраструктуру в Україні. Якщо взяти нинішній склад НКРЕКП, то той же Тарасюк розуміє що нинішнє підвищення – це подарунок тим же обленерго. Минулі 5 років розглядалось питання RAB – регулювання, але воно так і не було введено. І от зараз – такий подарунок», – каже Головньов.

Експерти запевняють, що  диференційований тариф може призвести до здешевлення облнерго майже втричі.

«Загалом, дійсно те, що пропонується – ті відсотки на стару базу, не стимулює банки давати кредити. Тому коштів для інвестицій та розвитку мереж не буде. Сподіваємося що регулятор перегляне своє рішення», – каже Скульський.

Оператори стверджують, що має бути єдина ставка. Але це несправедливо – одні вкладали в нові мережі, а інші прийшли на все готове.

«В минулі роки, коли не було стимулюючого регулювання чи коли воно буде задіяно – люди, котрі мали гроші, все-таки купували ці обленерго. Вони знали на що йдуть. Але це не означає, що зараз потрібно випотрошити споживача. Регулятор може дати невеликий відсоток на стару базу і ми побачимо, як ці старі обленерго все одно будуть приносити прибутки. Регулятору варто поставити питання власникам тих же обленерго: що ви хочете робити? Вкладати гроші в інфраструктуру і модернізувати свою базу на майбутнє – тоді давайте подумаємо? Чи ви хочете відразу отримати шалені прибутки? Я особисто бачу тільки те, що власники обленерго хочуть більше грошей.», – каже Головньов.

За його словами, зараз є розрахунки від регулятора, є думки експертів, є європейський досвід.

На думку Євгена Скульського, при ставці 6% на стару базу – тариф для споживача підніметься мінімально і великого цінового стрибка чекати не варто.  Це стосуватиметься, як промислових, так і побутових споживачів.

В ЗМІ вже просочилась інформація про те, що рівень інвестицій у електромережі  найнижчий серед усієї інфраструктури країни. Приміром, у ті ж тепломережі інвестується 6,5 тисяч гривень на 1 кілометр, у водовідведення – 3,5 тисяч грн. на 1 кілометр, а найменші інвестиції отримує газолін – 700 гривен на 1 кілометр та електромережі – 637 гривень.

«При якій би моделі RAB-тариф не запустився – це вже принесе певну користь тим самим мережам. Проте не можна електромережі розглядати у вакуумі, бо якщо порівнювати їх з газовими мережами, або з дорогами – то ми побачимо, що саме електричні мережі у нас ще в нормальному стані, порівняно з іншою інфраструктурою. Зрозуміло, що рано чи пізно, а швидше всього з 2021 року, ціна для населення на електроенергію почне зростати, буде зростати тариф і за ті самі мережі. Гроші потрібні на все», – констатує Сергій Головньов.

Недоінвестованість українських мереж зараз становить 17,5 млрд. доларів. На думку Євгена Скульського, за допомогою RAB-тарифу можна буде частково компенсувати цю недоінвестованість.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу