Нацбанк зафіксував поліпшення настрою у бізнесу

Поділитися:

У вересні поточного року на думку експертів і Нацбанку відбулося деяке відновлення попиту – як внутрішнього, так і зовнішнього. Це вперше після початку коронакризи, а у якості підтвердження в НБУ показали Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) за минулий місяць. При цьому в будівельному сегменті ситуація не покращується — тут настрій бізнесу залишаються досить песимістичними.

ІОДА у вересні склав 49,4 пункту, а тим часом балансом вважається відмітка в 50 пунктів. У НБУ впевнені в тому, що вона не за горами, тому експерти й зробили оптимістичні прогнози ситуації. Відновлення після кризи почалося у сфері промисловості та послуг — тут індекс навіть перетнув кордон 50 пунктів. Поміж тим в торгівлі все ще не настав поліпшення — в українців стало менше грошей, багато хто залишився без роботи й поступово витрачають свої заощадження, скоротивши при цьому витрати.

Є ще одна причина того, що в торгівлі справи йдуть не так добре — зниження торгової маржі. Змінилися закупівельні ціни та знизилася купівельна спроможність громадян, ці чинники також не можна скидати з рахунків. В цілому ж бізнесмени поки що обережні, тому існує якийсь умовний баланс песимізму й оптимізму.

Раніше повідомлялося про зміни, що відбулися в комерційній торгівлі. Свою думку з цього приводу висловив відомий експерт.

Також ми писали про скасування книги скарг і пропозицій. Таке рішення прийняли в Мінекономіки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу