Нацбанк зафіксував падіння попиту на кредити

Поділитися:

За період понад три роки обсяги чистого роздрібного кредитного портфеля банків в квітні вперше випробували падіння. Ключовою причиною є скорочення попиту населення на споживче кредитування, говориться в повідомленні Нацбанку.

Погіршення макроекономічних умов і карантин різко погіршили якість кредитного портфеля банківської системи, відзначає регулятор.

Зниження попиту свідчить і активність споживачів фінансових послуг в мережі Інтернет: знизилися обсяги пошукових запитів і відвідування сайтів кредиторів. Тренд подібний як для банків, так і для небанківських фінансових установ (НБФУ).

Станом на кінець квітня пошукові запити за словами, пов’язаними з кредитуванням, в мережі впав удвічі, а за назвами банків та НБФУ – на третину. Однак вже з травня кількість запитів почала збільшуватися. Схожою була динаміка відвідувань сайтів.

З початку карантину банки закликали клієнтів користуватися мобільними додатками. Однак завантаження найпопулярніших з них тільки падали з кінця березня. Варто зазначити, що схожий тренд спостерігався і в інших країнах.

Попит на споживчі кредити зменшувався до середини травня, після чого почав відновлюватися.

У підсумку слід зазначити, спрогнозувати вплив кризових явищ на кредитний попит населення іноді непросто. З одного боку, виникає потреба в додаткових коштах на поточні витрати через падіння реальних доходів. З іншого боку – знижуються обсяги витрат на товари тривалого користування.

Коронакрізіс і надалі впливатиме на зниження доходів банків саме через погіршення якості портфеля споживчих кредитів. Адже банки зараз отримують від сегмента споживчого кредитування третину своїх доходів.

Ми інформували, що фінансові послуги повністю перейшли в руки регулятора.

Також ми писали, що українські банки в другому кварталі закрили 304 відділення.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу