Нацбанк розповів про виклики коронакризи

Поділитися:

Криза, яка прийшла разом із COVID-19, відбивається не тільки в прямих збитках — вона стала синонімом невизначеності у всіх сферах життя. Економіка України не стала винятком.

Незважаючи на те, що з початку другого півріччя почалося відновлення економіки країни, експерти дають дуже обережні прогнози. Пом’якшення карантину дає поштовх для того, щоб ділова активність в країні розвивалася. Однак сподіватися на високий темп розвитку експерти не рекомендують — пригнічений споживчий та інвестиційний попит будуть триматися ще деякий час.

Ключове в прогнозі Нацбанку — це співпраця з МВФ. В першу чергу для цього буде необхідна послідовність в проведенні фіскальної та монетарної політики. Це дасть макроекономічну стабільність. Також ця співпраця буде важливою і в сенсі витрат на відновлення країни після пандемії коронавірусу.

Одним з важливих викликів стане невизначеність. Законопроект про підвищення мінімальної зарплати, яку планується ввести вже з вересня поточного року, ускладнює прогноз термінів та підвищення соцстандартів в країні.

Одним з ризиків є також і зниження врожаю традиційних експортних культур в Україні — зернових, олійних, плодоовочевих. Вони можуть привести до збільшення показників продовольчої інфляції.

Раніше повідомлялося про падіння обсягів у світовому кораблебудуванні.

Також ми писали про те, що країни ЄС вийдуть з коронакризи набагато швидше України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу