Нацбанк перетворився на комерційну установу – експерт

Поділитися:

Третього липня депутати парламенту проголосували за постанову про відставку голови Національного банку Якова Смолія. Днем раніше, Смолій написав заяву про звільнення за власним бажанням і повідомив, що йде у відставку через «систематичний політичний тиск».

Економіст Андрій Новак пояснює, що відставка голови НБУ – це популяризація посади голови НБУ. І не через персоналії, а через те, що сьогодні Національний банк України не виконує свої головні інституційні функції як Центробанк країни.

«Національний банк України перетворився на національну комерційну банківську установу виконання таких меганаціональних економічних замовлень, на жаль не в інтересах українців і українських громадян і більшості українських підприємств, а в інтересах лічених осіб», – пояснює Новак.

Помилково українці вважають, що відносно стабільний курс – це заслуга Нацбанку.

«Гривня підтримується після того, коли вона девальвувала з 8 до сьогоднішніх 26 гривень за долар. І якщо вона зміцнилась на пару копійок після того як вона девальвувала у три рази – я не думаю що це привід для радості», – каже експерт.

За його словами, війна, яку Росія розв’язала проти України не могла не вплинути на економіку, впливає вона й досі. Проте на думку багатьох експертів такої глибокої девальвації можна було б уникнути.

«Особливо враховуючи, що весь цей період Україна не залишилась наодинці зі своїми проблемами, ми весь час отримували і продовжуємо отримувати масштабну зовнішню всебічну підтримку, і пряму фінансову, і економічну, і політичну. Якщо говорити про економіку – це і прямі фінансові валютні вливання з багатьох джерел і МВФ – і це лише одне джерело. Економічна підтримка полягає і в торгівлі – в цей період ми отримали Зону вільної торгівлі з ЄС, Зони вільної торгівлі ще з декількома країнами. Тому, враховуючи все Нацбанк міг би завадити такій глибокій девальвації національної валюти», – розказав Новак.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу