Нацбанк може опустити облікову ставку до 7%

Поділитися:

Національний банк України можемо опустити облікову ставку нижче 7%. Перегляд буде тільки в липні і якщо до того часу умови будуть спонукати до зниження, ставка буде знижена.

Про це в середу, 27 травня, в інтерв’ю Liga.net заявив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

За його словами, на даному етапі можна сказати, що інфляційні тенденції дійсно сприяють більш м’якій монетарній політиці. Регулятор бачить, що економіку потрібно стимулювати.

Наша облікова ставка в 7% – це нейтральний рівень, який не обмежує, але і не підстьобує економіку до зростання. Вона складається з двох частин: інфляція, яку ми таргетує на рівні 5% і “реальна нейтральна ставка”, – пояснив Сологуб.

Він також зазначив, що в розвинених країнах ставка вже – ближче до нуля. В Україні теж ймовірно ставка буде нижче 2%, тому якщо ми говоримо, що нам потрібна стимулююча монетарна політика, облікова ставка теж повинна знижуватися швидше, – вважає заступник голови регулятора.

Він також нагадав, що меморандум, підписаним з попереднім Кабінетом Міністрів восени 2019 року, ніхто не відміняв, тому центральний банк продовжує займатися питаннями макростабільності, зростання кредитування і економіки.

Зараз облікова ставка дорівнює 8%, прогноз – 7%, а можливо, і буде нижче, в залежності від стану економіки, але якщо буде висока інфляція, про які дешеві кредити ми можемо говорити, – задався питанням представник центробанку, підкресливши, що низька інфляція і швидка нормалізація ситуації на валютному ринку – це похідні одного і того ж – послідовної політики НБУ, завдяки якій можна нарощувати резерви.

Я ще не бачив жодної країни, якій вдавалося б зберігати стійку двозначну інфляцію. Єдина країна, яка таргетує інфляцію порівняно близько до двусмисленносму рівню – це Гана, в них 8%. Але не думаю, що це хороший приклад для наслідування, – пояснив Сологуб.

Нагадаємо, голова Національного банку Яків Смолій зазначив, що макроекономічні прогнози на даний момент дозволяють Національному банку і далі знижувати облікову ставку.

До кінця року регулятор може знизити її ще більше.

В цілому з 2019-го року облікова ставка знижена з 18% до 8%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу