Нацбанк кредитує банки, замість того, аби кредитувати бізнес

Поділитися:

Післякарантинні втрати економіки уряд України оцінив у майже 53 мільярди доларів. Економічний експерт Валерій Клочок дивується – тому що це майже половина валового внутрішнього продукту України. А це занадто песимістичний прогноз.

«За моїми оцінками ми отримали деяке зниження попиту через карантин – були певні барєри, і втрата роботи, і самоізоляція, закриті ринки та магазини. Але це не означає, що кошти кудись подівались. Вони є в країні. Просто відбувається розподіл фінансового ринку», -вважає експерт.

За його словами, світ входить в кризу, але Україна має всі шанси набрати обертів на фоні світової кризи економіки. Проте, на жаль немає жодних планів, аби скористатися таким шансом.

«Я не бачу в жодній країні світу якихось дієвих планів по виходу з кризи. Навіть США, котрі друкують долари – їм нема чого запропонувати самим собі. Бо просто вливати гроші в економіку – це справа невдячна. Можна обвалити ту саму економіку, адже грошова маса має бути чимось підкріплена, якимись економічними показниками», – зауважує Клочок.

Експерт оцінює політику влади, як соціальну, а не економічну.

«Про це свідчать гучні заяви про створення робочих місць, про те, що заробітки у 5 – 6 тисяч гривень не є бідністю. Навіть роздача деяким пенсіонерам по 1 тисячі гривень – це скоріше соціальна акція, яка глобально ні на що не впливає. Якщо брати економічні показники – треба дивитися структуру експорту. Основна частина – це сировина, а потрібно, щоб була готова продукція, оскільки це дозволяє створювати додаткову вартість, за рахунок чого піднімається економіка», – каже Клочок.

Економіст розповідає, що детально слідкує за тими ініціативами, які вносяться у Верховну Раду. Але серйозного документу, який би був каталізатором в економіці немає.

«У влади немає розуміння того, як має розбудовуватися країна. А починати треба з Податкового кодексу. Бо якщо у нас на кожну гривню припадає 0,5 грн податків, то підприємство переходить в тіньову економіку або закривається. А потрібно реформувати Податковий кодекс і встановити чесні правила гри. А загалом – зменшувати податковий тиск», – каже Клочко.

Іншим вірним економічним кроком стали б зміни в діяльності Національного банку.

«Нацбанк проводить політику кредитування банківської системи вже кілька років, хоча вже самі представники НБУ говорять, що досить кредитувати банки, а треба направляти кошти в галузі економіки. Тобто кредитувати виробництво, а не банки. Треба переорієнтовуватися», – розказує Клочок.

Як повідомлялося раніше, пандемія коронавірусу принесла набагато більше збитку ніж глобальна криза 2008 року і теракт 11 вересня 2001 року.

Про це заявив генеральний секретар Організації економічного співробітництва та розвитку Хосе Анхель Гурріа.

За його словами, після закінчення пандемії, на виході вийде нульовий, або негативний ріст у багатьох країнах світу, включаючи найбільші.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу