«Нафтогазу вигідні борги тепловиків», – експерт

Поділитися:

Опалювальний сезон почнеться вже через місяць. Але поставки тепла споживачам під загрозою. Адже загальна сума боргів на ринку газу досягла космічної цифри в 114 млрд грн. Підприємства теплокомуненерго на сьогоднішній день повинні в цілому 45 млрд грн. З них близько 27 млрд грн – перед НАК «Нафтогаз України». Тому державна монополія погрожує зупинити поставки газу контрагентам, що не розплатяться. При цьому «Нафтогаз» визнає – боргова проблема створена самою державою, воно її має і вирішити.

17 липня 2020 на Верховній Раді був зареєстрований законопроект №3800-1 про внесення змін до Закону України «Про ринок природного газу», з метою забезпечити фінансову стабільність в галузі. Долати боргову кризу влада пропонує шляхом списання заборгованості теплопостачальних і теплогенеруючих організацій за газ, використаний для централізованого опалення будинків і постачання населення гарячою водою.
Серед основних причин кризи експерти називають дії Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), яка довгий час встановлювала економічно необґрунтовані, занижені тарифи. Через це у підприємств теплокомуненерго накопичувалися борги: вони не отримували своєчасно компенсацію з державного бюджету по різниці в тарифах.

Державної компанії НАК «Нафтогаз України», проблеми виробників теплових послуг були байдужі. «Нафтогаз» справно налічував підприємствам теплокомуненерго за неоплачений газ штрафи і пеню, а їх погашення стало ще однією проблемою – тарифом це не передбачено.

Крім цього, в Україні при обліку газу до сих пір вважається обсяг, в той час як у всьому цивілізованому світі враховуються енергетичні одиниці, теплопровідність. У холодну пору року обсяг зменшується, і це призводить до дисбалансу в системі розрахунків – частина газу (а взимку це до 7-9%), споживається без оплати, і знову ж таки накопичуються борги перед «Нафтогазом».

Загалом, крайніми знову опиняються місцева влада і споживач.

Щоб розібратися в ситуації, Перший Діловий телеканал поспілкувався з енергетичним експертом Юрієм Корольчуком.

За його словами, борги – це не нове для України і Нафтогазу. Більше дивує те, що до опалювального сезону залишається майже місяць, а Нафтогаз так пізно реагує на борги, тому що 70 мільярдів гривень – це значна сума. В цілому, по ринку газу борги становлять 114 мільярдів. Ця проблема існує і Нафтогаз про неї знає. Нафтогаз швидше за все зараз намагається імітувати збір боргів. Але його позиція дуже дивна, тому що є законопроект у Верховній Раді №3800-1, який передбачає вирішення цієї проблеми.

“Нафтогаз України часто подає це як списування боргів, але так неправильно говорити. Це не списання боргів, а взаємозалік боргів, тому що там все винні по колу: Теплокомуненерго, облгази, газсбити і тільки фактично один Нафтогаз не має боргів. У певному сенсі Нафтогазу вигідні ці борги, тому що, чим більше їх сума, то їм це вигідніше подавати в своїх фінансових звітах, ну і відповідно, вони можуть вимагати більший відсоток за свою роботу “, – сказав він.

У той же час експерт каже, що компанія навіть не намагається вирішити цю проблему. Тому що навіть законопроект передбачає реструктуризацію заборгованості, це фактично одна з умов початку відкриття ринку газу для споживачів. З 1 серпня він відкрився для населення, для теплокомуненерго він повинен відкритися в травні 2021 року і до цього моменту ці ринки повинні увійти в роботу без боргів. Так як всі кошти, які зараз будуть платити споживачі, вони автоматично будуть падати на рахунок і будуть погашатися попередні борги.

“Якщо говорити про зрив опалювального сезону, то не думаю, що це буде. Тому що скоро вибори і перед ними навряд чи хтось буде використовувати такий фактор і показувати свою неефективну діяльність”, – додав Корольчук.

Також експерт вважає що, то, що зараз робить Нафтогаз – це все свідомо. Тобто, коли йшлося про борг в 114 – там окремо стояло питання облгазів і у них борги понад 30 мільярдів гривень, але з них чистих боргів, як таких це трохи більше 4 мільярдів, а решта 26 – це все пеня і штрафи. Фактично з 2016 року Нафтогаз конфліктує з облгазами, там постійні звинувачення і нарахування великий ціни на газ, який викуповували облгази для балансування системи. Це фактично зловживання Нафтогазу і він це використовував для певного тиску на ці облгази. Вони там завжди бачать фігуру Фірташа – ім’я, яким можна лякати споживачів і в той же час відводити всю увагу від себе. Але знову-таки, якщо є борги, то чому ми про них чуємо не в травні-червні, а у вересні? Вони неправильно роблять, тим більше, що в Нафтогаз великий штат співробітників, в тому числі і багато юристів.

“Тут треба ще розуміти, що Нафтогаз – це компанія, яка вже і не повинна існувати. Її немає, і ми практично говоримо про фантом, але живому фантомі, який отримує величезні кошти.” Ситуацію можна вирішити або на законодавчому рівні або шляхом проведення реального анбандлінгу Нафтогазу, тобто ліквідувати структуру. Чи залишиться Укргазвидобування, який безпосередньо може продавати газ тим же теплокомуненерго і трейдінговая компанія Нафтогазу. Все інше – не потрібно. Вся історія з боргами – це спроби Нафтогазу показати свою важливість і необхідність “, – додав він.

Корольчук також роз’яснив ситуацію з виходом на ринок газу.

“Коли Україна починала робити ринок газу, то була умова, що коли ринок відкриється, то в ньому будуть мати можливість брати участь всі: Нафтогаз, Газсбути, міжнародні компанії і потрібно створити ситуацію, скажімо коли на ринку є нуль. Якщо прийде інша компанія, купить газ, дасть споживачеві, а ці гроші потім зарахують не їм, а в рахунок боргів спільного ринку. І тут на допомогу повинен прийти новий законопроект, який швидше за все буде затверджений максимум до кінця року. в іншому випадку, в квітні 2021 року будуть проблеми з ростом ціни на газ, а в місцевих бюджетах немає грошей, щоб компенсувати різницю і борги будуть рости. у Мінрегіонбуді прогнозували близько 150 мільярдів гривень. Це не борги населення, у населення в цілому борги складають 57 мільярдів гривень за всі комунальні послуги “, – сказав він.

При цьому енергетичний експерт уточнив, що майбутні борги приведуть до небезпеки, коли неплатоспроможні населення не буде справлятися з ринковою ціною і будуть далі влазити в борги. І тут держава повинна вирішити питання субсидування. Але питання до держави – де брати гроші на це субсидування? По ринку електроенергії теж був прийнятий закон про реструктуризацію, то там випустили ОВДП, і там було всього 30 мільярдів гривень боргу. І там теж була умова, що ринок може заробити лише при обнулення.

Коментуючи конфлікт Нафтогазу і РГК, Корольчук сказав, що насправді конфлікт Нафтогазу і РГК, яка належить Дмитру Фірташу полягав у чому. РГК займається розподілом газу і транспортуванням, у них продажу немає. А Нафтогаз чомусь їх вписав у компанію, яка продає газ, у якій є борги і не віддає їх. Але сам факт, РГК не продає газ, а ось газсбити – там є проблеми заборгованості за газ, але з тієї суми, що є (30 млрд. Гривень), там 26 млрд – пеня і штрафні санкції. Нафтогаз в цьому зацікавлений і буде подавати свою історію правди. Але з функціональної точки зору, в РГК не може бути боргів за продаж газу.

“Це конфлікт на ринку і цим повинні займатися інші структури і ось тоді до Нафтогазу виникне більше питань. Сьогодні велика проблема на ринку газу полягає в тому, що ринок відкрився і можна вибирати постачальника газу, а весь газ, який видобувається в країні – він контролюється Нафтогазом, і ось саме Нафтогаз повинен був випустити весь цей газ на ринок і всіх допустити до його покупки. Але компанія цього не робить, так як сама хоче на цьому заробити і це проблема, якої зацікавить АМКУ “, – підсумував сказане Юрій Корольчук.

Александр Сергиенко и Юрий Корольчук. Миллиардные долги тепловиков

Раніше повідомлялося, що в підземних сховищах газу запасів блакитного палива досить для проходження зимового сезону 2020-2021. Запаси складають 16,4 мільярда кубометрів. Як зазначив глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, цих запасів цілком достатньо, щоб пройти наступний опалювальний сезон.

Також ми писали, що звіт НАК «Нафтогаз» підтверджує інформацію про те, що велика частина доходу підприємства – це компенсації російського «Газпрому». Адже чистий прибуток компанії від основної діяльності, згідно зі звітом, склала 4,9 млрд гривень. А компенсація від «Газпрому» – 68 млрд грн, рекласифікація припиненої діяльності з транзиту газу – 77 млрд грн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу