«Нафтогазу» потрібно контролювати діяльність «Укрнафти». Повноваження для цього є» – експерт

Поділитися:

Глава правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв розраховує, що незабаром у компанії вийде все-таки реалізувати довгоочікувану ідею розділити активи найбільшої в Україні нафтовидобувної компанії “Укрнафта” між державою і приватними акціонерами, основним серед яких виступає Ігор Коломойський.

За словами Коболєва, відкрити шлях до процесу поділу “Укрнафти” можна після прийняття з боку Верховною Радою України цілої низки законопроектів, які врегулюють стару суперечку між “Нафтогазом” і “Укрнафтою” за відібраний держкомпанією газ, і “Укрнафтою” і державою – за борги по податках. Глава правління відзначив, що ці законопроекти парламент може розглянути вже на наступному тижні.

На цей час суперечка навколо між “Нафтогазом” і “Укрнафтою” стосується 11 млрд куб. м газу, які “Укрнафта” видобула в період 2006-2011 рр. і які “Нафтогаз” відібрав для використання для потреб населення, але через розбіжності ці операції так і не були оформлені належним чином і розрахунки за газ не проведені.

Уже в лютому поточного року “Нафтогаз” і “Укрнафта” досягли мирової угоди по 2 млрд куб. м цього газу, який “Нафтогаз” відібрав у “Укрнафти” у 2006 р.

За словами одного з авторів законопроектів Сергія Нагорняка, вони передбачають, що “Нафтогаз” отримає з бюджету компенсацію в розмірі 32,3 млрд грн за поставку газу населенню на умовах ПСО і заплатить з цих грошей податок на прибуток в розмірі 5,8 млрд грн. Потім НАК виплатить “Укрнафти” 15,1 млрд грн за 2 млрд куб. м газу, поставленого у 2006 році, а також аванс в розмірі 24,1 млрд грн за газ, який буде видобутий в майбутньому.

“Укрнафта”, отримавши ці гроші, заплатить 10,4 млрд грн податкового боргу, 8,7 млрд грн штрафів і 11,5 млрд грн пені, всього – 30,5 млрд грн.

Таким чином, в результаті реалізації даної схеми левова частка грошей, виділених з бюджету на врегулювання проблеми, повернеться до бюджету, суперечка за газ між “Нафтогазом” і “Укрнафтою” буде вирішене, і остання погасить свої борги з податків. У сухому залишку: якщо минулий уряд хотів просто стягнути борг з “Укрнафти”, то нинішня влада насправді хоче зробити взаємозалік, на перше місце виходить бажання врегулювати конфлікт. Однак, дійсно це так?

Подробиці теми розповів енергетичний експерт Геннадій Кобаль в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, реальні проблеми у компанії «Укранафта» почалися набагато раніше, ніж думає суспільство.

«Ще на початку двохтисячних років було прийнято рішення про те, що весь газ, який видобувається державними компаніями, повинен йти на забезпечення потреб населення. Але оскільки в компанії майже половина акція належить приватним акціонерам. Вони не погоджувалися довгий час з таким рішенням, а НАК «Нафтогаз» через Укртрансгаз все одно цей газ забирав для потреб населення. Тому тут вийшов такий невеликий конфлікт між акціонерами щодо того, кому саме повинен належати газ. Приватні акціонери вважали, що у них є право продавати цей газ за ринковою ціною, а держава навпаки вважала себе в праві забирати цей газ», – розповів експерт.

Відзначимо, що раніше гроші на викуп газу у «Укрнафти» за заздалегідь обумовленою угодою повинен був надати Кабмін, однак тоді цього так і не відбулося.

Як зазначив фахівець, в уряду на це просто не було грошей.

«Тут потрібно відзначити, що компанія« Укранафта »має заборгованість перед державним бюджетом у понад 10 млрд гривень. Це борг по ренті, який також сформувався ще багато років тому. Тобто, з одного боку у компанії є борг до держбюджету, а з іншого боку країна в особі НАК «Нафтогазу» повинна гроші компанії. Пропонуючи погасити борг держави Кабмін дає гроші «Нафтогазу», компанія платить ці гроші «Укрнафті», а остання всі ці гроші повинна відразу ж заплатить до державного бюджету. Тобто, ці гроші дає держава, і вони повертаються назад в державу. Фактично, це такий спосіб врегулювати багаторічний конфлікт. Це був би дуже важливий крок для компанії «Укрнафта» тому що зараз через наявність великого боргу компанія не має можливості розвиватися», – вказав Кобаль.

Варто згадати, що в березні 2015 року Верховна Рада позбавила акціонерів «Укранафта» права блокувати засідання Наглядової ради. На думку експертів, це дало старт для виведення грошей з компанії. Бо якщо звертатися безпосередньо до даних Національного антикорупційного бюро, то з 2015 року через компанію вивели 14 млрд гривень. Однак виникає питання, чому досі немає результатів цього розслідування.

«Для цього є всі необхідні функції у НАК «Нафтогазу», який контролює через Наглядову раду «Укранафта». Один з топ представників компанії є головою Наглядової ради «Укрнафти». Тому всі питання потрібно адресувати, як «Нафтогазу», так і правоохоронним органам. Однак тут головним завданням стоїть не за всяку ціну заплатить борг. Ми можемо просто заарештувати все майно «Укранафта» і на цьому історія завершиться, але це 25 тисяч робочих місць. Тому тут головне не згубити компанію, а допомогти їй нормально працювати. Потрібно збільшувати видобуток, зміцнювати енергетичну безпеку. З поточними умовами роботи, зробити це практично неможливо», – вважає фахівець.

При цьому ряд чиновників в парламенті вже проявив ініціативу обнулити податковий борг компанії.

«Це не буде обнуління борг, так як компанія ці гроші заплатить з того боргу, який повинен заплатити «Нафтогаз». А там мова навіть не про 10 млрд гривень, а про набагато більші суми. Фактично нормальних механізмів для врегулювання цієї ситуації ніколи не було. Раніше жодна минула влада не переживала про розв’язання даного питання. Зараз вперше за 15 років з’явилася можливість хоч якось вирішити ситуацію. Тому що в іншому випадку, нікого розвитку в цьому питанні не буде. Це перш за все дуже важливо і для самого «Нафтогазу», оскільки для самої компанії підприємство «Укранафта» могло б перетворитися в хороший актив», – резюмував експерт.

Нагадаємо, що компанія «Укрнафта» за перше півріччя 2020 року одержала збитків на суму 2,595 млрд гривень. При цьому, за аналогічний період 2019 року, «Укрнафта» «вийшла в плюс» на 18,2 млн гривень.

Відомо, що за період з січня по червень «Укрнафта» скоротила чистий дохід на 28,2%, або на 3,909 млрд гривень до 9,972 млрд гривень. Також за 6 місяців компанія скоротила валовий прибуток в 3,8 рази, або на 5,403 млрд гривень до 1,963 млрд гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу