«Нафтогаз» розбереться з контрактами Фірташа

Поділитися:

У НАК «Нафтогаз Україна» розповіли про те, що з’ясовують проблему на українському газовому ринку стосовно контракту на поставку газу для побутових споживачів з компанією «ЙЕ Енергією» бізнесмена Дмитра Фірташа.

У компанії зазначають, що у контракті не було обмеження постачання газу виключно для споживачів, не було заборони продавати його куди завгодно. Надлишки газу «ЙЕ Енергія» могла продавати промисловим споживачам за ринковими цінами. Контракт було укладено за попереднього керівництва НАК, та містить багато проблем. У ньому зафіксована низька вартість газу (7,42 грн за кубометр), при цьому на завищений обсяг блакитного палива у 6 мільярдів куб. м.

«ЙЕ Енергія» могла не постачати газ населенню, а перепродавати відповідні обсяги на ринку. Тоді як «Нафтогаз» через механізм постачальника останньої надії був змушений забезпечувати паливом побутових споживачів, від яких відмовився постачальник. Це були б значні втрати для НАК та держави. За підрахунками, якби контрагент одержував в опалювальний сезон 2021-2022 років газ за відповідними контрактами, «Нафтогаз» би втратив 110 млрд грн.

Все це було встановлено у травні поточного року під час службового розслідування, яке розпочав менеджмент НАКу. Після чого було створено балансуючу групу та призупинено договори.

У березні 2021 між «Нафтогазом» та «ЙЕ Енергія» було укладено контракт щодо купівлі-продажу газу, що мав дати змогу учасникам ринку запропонувати населенню паливо за фіксованою вартістю упродовж року.

Проте, після того як «Нафтогаз» очолив Юрій Вітренко, він виступив з критикою контракту через те, що компанія купує паливо за ціною, нижчою від спотової, і може суттєво дорожче реалізувати його промисловим споживачам.

Раніше ми повідомляли, що в Асоціації міст України заявили, що у регіонах країни не вистачає газу, який має постачати «Нафтогаз» за пільговою ціною.

Згодом ми писали, що у «Нафтогазі» заперечили заяви регіонів про пільговий газ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу