«На сьогодні Україна має шанси відстрочити запуск« Північного потоку-2 »- нардеп Веніславський

Поділитися:

Доля російського експортного газопроводу «Північний потік-2» (СП-2) тепер вирішується без участі РФ. Майбутнє проекту знаходиться в руках Берліна і Вашингтона, які ведуть закриті перемовини з приводу трансбалтійської магістралі, намагаючись витягти для себе найбільш вигідні політичні та економічні преференції.

Доля газопроводу була в центрі перемовин, які провів в Берліні держсекретар США Ентоні Блінкен спочатку з главою МЗС ФРН Хайко Маасом, а потім і з канцлером Ангелою Меркель. Підсумки цих перемовин тримаються в секреті.

Представники США і Німеччини хочуть до серпня укласти угоду по газопроводу «Північний потік-2». Вона може включати внесок цих країн у енергетичний сектор України та компенсацію Україні транзитних зборів, які країна втратить після запуску «Північного потоку-2».

В рамках угоди Німеччину також можуть зобов’язати підтримати розвиток східноєвропейського співробітництва в галузі енергетики та транспорту. При цьому очікуються «запеклі» протести з боку членів Конгресу США, які виступають проти «Північного потоку-2».

Подробиці теми розповів народний депутат України Федір Веніславський в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«На сьогодні у нас є ще можливість пригальмувати та істотно відстрочити введення в дію «Північного потоку-2». Зараз у нас є достатньо хороші сигнали з боку конгресменів Сполучених Штатів Америки, які говорять про те, що не можна допускати до експлуатації російський газопровід. Також у нас є багато політичних друзів в різних країнах Європи, які не завжди уявляють чинну владу, іноді мова йде про опозицію. Якщо ми говоримо про Німеччину, то там якраз напередодні виборів партія «зелених» офіційно виступила проти будівництва «Північного потоку-2», – сказав він.

При цьому фахівець зазначив, що Україні все-таки варто реалістичніше дивитися на ситуацію.

«Нам потрібно реалістично дивитися на ці речі. Адже рано чи пізно цей газопровід все одно запрацює. Адже вже майже на 99% цей проект побудований. Але в найближчій перспективі заблокувати газопровід для Російської Федерації Україна все ж може. Адже в іншому випадку це сильно загострить економічну і геополітичну ситуацію для України. Нині наше Міністерство закордонних справ, зовнішні радники та Офіс президента дуже плідно працюють над цим питанням. Наші стратегічні партнери – США, також підтверджують те, що у нас все ще є всі шанси. Але вони звичайно досить крихкі», – сказав він.

Також він прокоментував корупційні моменти, які були зафіксовані при будівництві газопроекта.

«Звичайно ж в разі підтвердження цих фактів Україна зможе використати цю ситуацію на свою користь. Адже за традицією найдієвіші санкції – це ті санкції, які приймають Сполучені Штати Америки. Я думаю, що розвідувальні організації США точно знають про те, чи дійсно були такі порушення і зможуть надати цю інформацію до відповідних компетентних органів», – резюмував фахівець.

Нагадаємо, що 1 липня члени Комітету з асигнувань Палати представників Конгресу США одноголосно проголосували за поправку в законопроекті, який повинен перешкодити Джо Байдена в 2022 році відмовитися від санкцій проти російського газопроводу «Північний потік – 2».

Перш ніж потрапити на підпис до президента, цей захід повинен бути розглянутий обома палатами Конгресу США.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу