«На сьогодні система SWIFT є морально застарілою» – експерт

Поділитися:

Європейський Центробанк попередив фінансові організації Європи, які були представлені в Росії, про ризики, які для них несуть санкції у разі вторгнення в Україну. ЦБ попросив банки повідомити, як вони діятимуть у цьому випадку.

Зокрема, регулятор цікавиться, які дії будуть робити банки, якщо російські організації будуть відрізані від системи SWIFT.

“Запити до банків показують, що ЄЦБ хоче переконатися, що європейські банки можуть дотримуватися будь-якого санкційного режиму і в змозі швидко припинити відносини з клієнтами, з якими їм заборонено мати справу”, – повідомляють аналітики.

Найбільші ризики, пов’язані з можливими санкціями, несуть банки з великою російською присутністю, наприклад, американський Citi, французький Sociеtе Generale, австрійський Raiffeisen та італійський UniCredit. Регулятор також запросив інформацію про ризики, пов’язані з Росією та Україною, у німецької Deutsche Bank та голландської ING.

За даними Банку міжнародних розрахунків, російські юридичні та фізичні особи винні міжнародним банкам, включаючи їхні дочірні російські структури, близько 121 млрд доларів. Крім цього, 128 млрд доларів зберігається на депозитах.

Найбільший ризик несе банк Sociеtе Generale – 2,6 млрд євро, наводить інформацію газета JP Morgan. Ризик для Raiffeisen становить 1,9 млрд, UniCredit – 1,4 млрд.

Член керівництва одного з банків сказав, що основний системний ризик, який виникає через санкції, пов’язаний із відключенням Росії від SWIFT. За його словами, це може вплинути на всю російську банківську систему.

Крім того, він бачить додатковий ризик для європейських банків у тому, що вторгнення в Україну може послабити курс рубля і таким чином вплинути на вартість акцій їхніх дочірніх російських підрозділів.

Станіслав Подьячов, підприємець, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи, виступив в ефірі «Першого Ділового» телеканалу, заявивши, що загалом «SWIFT» – морально застаріла система.

«Я думаю, що як і будь-який інший регулятор хоче переконатися, що його наказ буде виконаний. Але в інформаційну епоху, тоді коли гроші ходять вільно, як і інформація, я думаю, що його дії були, скажімо так, піарними, або більш інформаційною. Для того, щоб підтримати ту хвилю, яка сьогодні справді намагається створити перешкоди для Росії, щоб вона відвела війська і щоб вона не здійснювала повномасштабного нападу».

Якщо ж говорити конкретно про санкції та банки, проти яких вони можуть бути введені, Станіслав Подьячов зазначає: «Я думаю, що проблема не в самих санкціях і не в російських банках, і навіть не в їхніх клієнтах. Проблема в тому, що сьогодні сама система SWIFT – морально застаріла. Тому що ця система написана в принципі в 80-х роках, і навіть за її централізованою суттю можна дійти висновку, що в 20-х (2020+) вона потребує як мінімум реформи. А щодо того, чи є ця система на сьогодні актуальною, моя відповідь – ні».

Раніше писали, що країни Європейського союзу виступають проти відключення Російської Федерації від міжнародної міжбанківської системи SWIFT.

Також ми повідомляли про те, що МВФ готовий допомогти країнам, які постраждають від відключення SWIFT до РФ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу