МВФ висунув нові вимоги до України

Поділитися:

Після прийняття Верховною Радою так званого «антіколомойского» закону, Міжнародний валютний фонд висунув Україні нові умови для отримання траншу.

Їх можна розділити на кілька блоків: енергетичний, банківсько-фінансовий, фіскальний, судовий і антівіруний, пов’язаний з китайським вірусом.

Як пише видання «Українські новини», умови кредитування можуть коригуватися також під час реалізації програми.

Так, з енергетичного напрямку для отримання другого траншу необхідно привести статут “Нафтогазу” у відповідність нормам Організації економічного співробітництва та розвитку.

Це означає, що необхідно переглянути обмеження повноважень наглядової ради НАК, які були затверджені в березні 2019 року. Крім того, необхідно буде в нових договорах на надання комунальних послуг спростити процедуру зміни постачальників газу.

У банківській сфері потрібно на законодавчому рівні змінити процедуру конкурсного відбору членів Вищої ради правосуддя, а також до літа НБУ повинен затвердити план роботи з проблемними активами держбанків.

Крім того, МВФ вимагає посилити процедуру врегулювання та ліквідації заборгованості пов’язаних осіб. Для цього потрібно буде внести зміни до закону про Фонд гарантування вкладів та змінити закон про банки і банківську діяльність в частині структури капіталу банків і вимог до капіталу.

З антивірусного напрямку навесні 2021 року треба буде провести аудит коштів держбюджету, які були витрачені на боротьбу з пандемією.

При цьому аналітики вважають, що в цих умовах немає нічого надприродного, вони цілком реальні для виконання.

Нагадаємо, 21 травня представники МВФ і України досягли угоди щодо економічної політики для виділення нового 18-місячного угоди Stand-By Arrangement (stand-by).

Раніше повідомлялося, що Міністерство фінансів України очікує отримання першого траншу від Міжнародного валютного фонду вже в кінці травня. Він може скласти 1,9 мільярда доларів.

Всього в цьому році фінансування від Фонду може скласти 3,5 мільярда доларів.

Новий кредит буде спрямований в першу чергу на підтримку держбюджету. За словами глави українського представництва МВФ Іванни Владковой Голлар, підтримка надається щоб допомогти уряду України справлятися з шоком, викликаним COVID-19.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу