МОЗ та МВС використовували карантин для коррупційних схем

Поділитися:

Верховною Радою України було прийнято рішення про спрощення закупівель для боротьби з COVID-19: замовникам дозволили не проводити стандартний тендер, зате укладати прямі контракти з постачальниками. Закуповувати таким способом дозволили товари і послуги із затвердженого Кабміном переліку.

Головною причиною цих змін було бажання дозволити державі швидко закуповувати життєво необхідні товари для боротьби з пандеміей.Однако, станом на 19 червня 2020 року, за цією процедурою без проведення конкурентного аукціону державні замовники здійснили 33726 закупівель на загальну суму 4300 млн грн.

Але з перших днів нововведення в сфері закупівель стали використовувати або не за призначенням, або з серйозними зловживаннями.

Ось кілька прикладів:

  • одеська інфекційна лікарня почала активно скуповувати меблі та інші приналежності начебто тумб і диванів за дуже високими цінами;
  • в Дніпрі міська клінічна лікарня № 8 хотіла без тендера віддати 2400000 грн на ремонт приміщення та сантехнічних мереж;
  • відділ охорони здоров’я Сумської міської ради закупив апарати ШВЛ, проте, судячи по термінах, вони їм не горять. Виробник найдоступніших за ціною в Україні апаратів ШВЛ «Ювента-Т» компанія «Ютас» за умовами договору повинен поставити відповідні апарати протягом 3 місяців, насправді не дуже швидко, враховуючи епідеміологічну ситуацію;

Більшість замовників взагалі почали закуповувати за скороченою процедурою пальне, роботи і товари, не призначені для боротьби з наслідками пандемії. Так, на бензин було витрачено 1900000 грн.

Більше півмільярда гривень витратили структури, підпорядковані МВС, на придбання антікоронавірусних засобів.

Центр обслуговування підрозділів Нацполіціі уклав договір на закупівлю засобів захисту з об’єднанням «Форт» МВС, яке спеціалізується на виробництві вогнепальної зброї. Сам «Форт» закупив ці товари в Китаї, виступивши звичайної прокладкою, що коштувало 8 млн грн платникам податків. Медзащіту «Форт» купував у британської компанії китайського походження дешевше, а Нацполіціі продавав дорожче. Хоча поліція могла купити товар безпосередньо, заощадивши кошти.

Цікаво також і те, що костюми для аваковський «Форту» поставляла та сама китайська компанія яка поставляла «золоті» костюми Міністерству охорони здоров’я Степанова.

Нагадаємо, що в Міністерстві охорони здоров’я України заявили про посилення карантинного режиму в ряді областей України, де випадки інфікування коронавірусів прагнуть до найвищих позначок. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Через негативну епідеміологічної ситуації всередині країни, нова хвиля обмежень може торкнутися, як супермаркетів, так і режиму роботи громадського транспорту.

Раніше повідомлялося, що Міністерству внутрішніх справ не будуть виділяти 2,7 мільярда гривень з Антікоронавірусного фонду, на виплати працівникам, які ведуть боротьбу з COVID-19.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні парламентського комітету з питань бюджету.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу