«Люди, які заробляють на держмайні, виступають проти його приватизації» – експерт

Поділитися:

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що 2022 рік ознаменується великою реформою приватизації та корпоратизації держактивів. У Фонді держмайна заявили, що наступного року поставили за мету зібрати вісім мільярдів із продажу заводів-пароходів, які належать державі. Експерти зазначають: мало того, що це майже мізерна мета, її, до того ж, можуть так і не виконати. Особливо з огляду на досвід із продажем заводу «Більшовик», за який віддали вчетверо менше мінімальної ринкової ціни.

Тим часом до державного бюджету надійшли гроші, отримані від приватизації заводу «Більшовик». У Фонді держмайна заявили про рекордні показники залучення інвестицій через приватизацію.

В результаті, протягом 2021 року до бюджету шляхом залучення інвестицій через приватизацію надійшло 8,1 мільярда гривень. Для порівняння: 2020 року було 2,25 мільярда гривень. Крім того цей показник перевищив результати попередніх 7 років.

Ілля Несходовський, керівник Інституту соціально-економічної трансформації, виступив в ефірі «Першого Ділового» телеканалу, відповівши на низку питань, пов’язаних із ризиками майбутньої приватизації.

«Старт Великої приватизації був однозначно успішним. Але необхідно усвідомити тут один дуже важливий момент: це майно, яке було у державній власності, воно кимось використовувалося на власний розсуд і воно приносило прибуток. Тобто одна з таких корупційних схем, коли державне майно використовується на користь якоїсь особи, чиновника, який поставив цю людину. А потім це майно приносить йому валізи грошей. Звичайно, людина не хотіла б втрачати такий дуже привабливий заробіток. Тому не показники скандали чи ще щось таке подібне».

Експерт запевнив, що така ситуація відбуватиметься гарантовано, зазначивши, що ці люди спеціально надаватимуть різну інформацію, у тому числі і куплену, щоб дискредитувати, щоб у них залишалася можливість використовувати майно для власних цілей.

«Отже, оцінити поточний стан можна однозначно позитивно». Тим часом Ілля Несходовський назвав ризики зупинення приватизації високими.

Раніше ми писали про те, що Мінекономіки планує скоротити кількість держкомпаній у 175 разів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу