Левова частка доходів «Нафтогазу» – компенсація від «Газпрому»

Поділитися:

Звіт НАК “Нафтогаз” підтверджує інформацію про те, що велика частина доходу підприємства – це компенсації російського “Газпрому”. Адже чистий прибуток компанії від основної діяльності, згідно зі звітом, склала 4,9 млрд гривень. А компенсація від “Газпрому” – 68 млрд грн, рекласифікація припиненої діяльності з транзиту газу – 77 млрд грн.

Проте питання прибутковості “Нафтогазу” не особливо хвилює населення, адже споживачам потрібні низькі ціни. Однак такий підхід значно зменшить прибутки компанії. З іншого боку, український уряд поставило однією з найважливіших цілей для НАК – збільшення виплат до державного бюджету.

Тому бажання досягти енергетичної незалежності, конкурентності та відкритості газового ринку може незмінно супроводжуватися штучним завищенням цін реалізації в регульованому непрозорому ринку, особливо з боку монополіста.

Відомо, що високі ціни на газ для населення – це не панацея. Адже отримана від споживачів газу прибуток марнується на непотрібні проекти або вилучається урядом, як це було в період 2017-2019 років.

Відзначимо, що операційна модель НАК “Нафтогаз” вимагає зміни для забезпечення роботи вільного ринку і максимізації результатів діяльності компаній. Однак, українська влада все ще не створила механізм ефективного управління державними підприємствами.

Нагадаємо, що «Нафтогаз України» буде ознайомлювати з ціною на газ для споживачів за п’ять днів до поставок. У самій компанії заявили, що тут це розцінюють як обов’язок постачальника.

Раніше повідомлялося, що компанія «Нафтогаз України» запустила в обіг новий тариф під назвою «Річний». У ньому криється можливість покупки газу по річної фіксованою ціною з можливістю використовувати його протягом 12 місяців після цього.

Також в умовах тарифу сказано, що ціну зафіксують раз на рік, а передоплату з клієнтів брати не будуть. Достатньо лише оформити замовлення на річний тариф.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу