Кому потрібна відставка Якова Смолія?

Поділитися:

У середу, 1 липня, глава Національного банку України Яків Смолій подав заяву щодо відставки. Головною причиною такого рішення чиновник назвав систематичний політичний тиск на Національний банк. Банківське співтовариство та багато вітчизняних експертів відреагували на цю новину розчаруванням і побоюваннями.

В Офісі президента заявили, що дискусії щодо діяльності НБУ повинні «базуватися виключно на принципах професіоналізму та повинні бути позбавлені політичного забарвлення». До цього Яків Смолій був визнаний кращим Центральним банкіром в Центральній і Східній Європі в 2019 році.

На який саме політичний тиск неоднозначно натякнув чиновник і чи можна це пов’язувати з включенням друкарських верстат з боку НБУ? Про це розповів банківський аналітик Олексій Лупоносов в коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

Як зазначив експерт, раніше в НБУ вже неодноразово згадували про наявність політичного тиску щодо регулятора, який чинили як колишні власники банку, з якими у Нацбанку були судові тяжби, так і діючі народні депутати, а також члени Кабміну, Офісу президента та інші політичні особи.

«Тому в принципі політичний тиск щодо Нацбанку дійсно можна назвати надмірним. Ми бачили, що Національний банк зазнавав критики з усіх боків. І в деяких випадках – це була не зовсім заслужена критика, так як на сьогоднішній день ті завдання, які повинен був виконувати Нацбанк: а це монетарна політика та курс гривні – були виконані. Адже весь цей час курс гривні був досить стабільним, якихось гучних скандалів серед політики банківського сектору також не спостерігалося. Більш того, останнім часом ми навіть бачили рефінанс деяких установ», – розповів фахівець.

Тут варто згадати, що нещодавно НБУ виступив з ініціативою наростити капіталізацію українських банків для того, щоб країна не зіткнулася з можливим «банкопадом» та його наслідками. Такі заходи повинні були торкнутися понад тридцять банківських установ, які, в свою чергу, повинні були відповідно збільшити власний капітал. Однак тоді діючі банкіри і власники закладів не надто радісно зустріли подібні рішення.

«Наскільки я знаю, через цю ситуацію на главу Нацбанку пішли нападки з боку діючих банкірів, які просили не підвищувати рівень капіталу, хоча рівень капіталізації установ зараз занадто низький», – вказав Лупоносов, акцентуючи, що всі подібні ініціативи з боку НБУ на регулярній основі саботували, в тому числі і за участю Офісу президента.

Іншими словами, в поточних реаліях критики щодо НБУ, як в засобах масової інформації, так і з боку політиків, людей Коломойського, поточних і колишніх власників інших банків – було занадто багато.

При цьому експерт сумнівається, що питання відставки Смолія має відношення до теми можливого включення друкарського верстата з боку НБУ.

«У даній ситуації складно говорити про те, що причиною відставки стала емісія. Ми ж бачимо, що людина безпосередньо не говорить про те, що її змусили включити друкарський верстат. Тут швидше за все і правда причина полягає в зовнішньому тиску. Адже за своєю суттю Національний банк повинен бути незалежним. А сам друкарський верстат може включиться тоді, коли уряд прийме рішення про мінімальну зарплату. Цього можна очікувати лише у вересні місяці»-, заявив економіст.

Цікаво, що подальші рішення з боку уряду України в зв’язку з відставкою чиновника спрогнозувати досить складно. Це ж стосується і подальшої політики з боку НБУ, адже ситуація цілком буде залежати від того, кому саме перейде кермо влади в стінах національного регулятора.

В цілому, експерт резюмував, що відставка поточного глави Нацбанку дійсно стала несподіванкою для українського політичного і економічного співтовариства, тому давати прогнози щодо ситуації – складно.

Нагадаємо, що Смолій особисто вказав в своїй заяві, що на національний регулятор на постійній основі здійснюється політичний тиск.

Тепер заяву чиновника щодо звільнення буде розглядати профільний комітет Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу