Іспанія та Італія виходять із зеленого тарифу

Поділитися:

Народний депутат України з фракції “Слуга народу” і Голова комітету з питань енергетики і ЖКГ Андрій Герус в полеміці на своїй станиці в соціальній мережі Facebook з представниками компанії ДТЕК за рішенням Верховної Ради знизити «зелений» тариф навів приклад успішних кейсів щодо зниження тарифів на електроенергію , вироблену на поновлюваних джерелах енергії (ВДЕ).

“Прочитав з інтерв’ю керівника компанії ДТЕК, компанія ДТЕК збирається інвестувати в будівництво” зеленої “енергетики в Іспанії і Італії. І це реально смішно. А також показує правдивість / хибність аргументів численних дискусій. Особливість тих країн в тому, що в обох цих країнах відбулося ретроспективне урізання “зелених” тарифів. і ці країни, особливо Іспанія, постійно приводилися в приклад, щоб показати, яка катастрофа там, коли зменшуються “зелені” тарифи – суди, зруйнований інвестиційний клімат, відсутність інвестицій, колапс і розруха “, – заявив політик .

Він так само нагадав, що Іспанія в 2013 році знизила в 4 рази “зелені” тарифи (Royal Decree Law 9/2013), прийнявши концепцію “справедливої ​​/ розумної прибутковості”. Тобто преміальні “зелені” тарифи були скасовані, а прибутковість проектів була прив’язана до доходностей 10-річних державних облігацій.

Італія ретроспективно знизила “зелені” тарифи в 2014.

“Бажаю компанії ДТЕК успішних інвестицій в Італію та Іспанію, країнах” зі зруйнованим інвестиційним кліматом “, – завершив свою замітку Андрій Герус.

Парламентарій зазначив той факт, що в початку 2020 компанія Iberdrola завершила будівництво найбільшої в Європі СЕС потужністю 500 МВт. Ця СЕС буде працювати без всяких зелених тарифів, а повністю на ринкових умовах. Це також в Іспанії “з зруйнованим інвестиційним кліматом”. В 2019 Іспанія посіла перше місце в Європі за приростом сонячних потужностей в рік.

За 6 років Іспанія програла кілька судів інвесторам і виплатила їм 800 млн Євро, при цьому заощадила близько 14 млрд євро. Зараз в Іспанії вводиться новий механізм залучення інвестицій, який знизив вартість на «зелену» електроенергію до 4 Евроцентів за кВт.год Нагадаємо, в Україні «зелений» тариф для сонячної генерації становить 16 Евроцентів за кВт.год

Більше половини ВДЕ в Іспанії – це вітрова генерація, яка не має проблем з балансуванням генерації. Сонячна генерація, яка не забезпечує поставку електроенергії в ранковий і вечірній максимуми споживання, потребує значної завантаження теплових станцій для забезпечення балансування системи вранці і ввечері. Це призводить до Вугільному парадоксу сонячної генерації – чим більше в системі сонячної генерації – тим більше спалюється вугілля і викидається в атмосферу СО2.

Ми вже писали, що Рада ініціює зниження «зеленого тарифу».

Також ми інформували, що Уряд заборгував «зеленим енергетикам» близько 1 млрд. доларів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу