Херсонські фермери не готові ділитися водою з Кримом – через посуху

Поділитися:

Фермери з Херсонської області відзначають рекордну за останні 130 років посуху і відзначають сильну нестачу води. Серйозним приводом для занепокоєння на Півдні України стали розмови про можливу приватизацію Північно-Кримського каналу і відновлення постачань води в Крим. Телепроект Крим.Реаліі оцінив масштаби посухи в Херсонській області.

Фермер з Херсона, за сумісництвом віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Леонід Кириченко вирощує в області різні сільгоспкультури вже 30 років.

Повідомляється, що у чоловіка у володінні знаходиться тисяча гектарів землі, з них 30 відсотків – на краплинному зрошенні з Північно-Кримського каналу. За останні п’ять років ціна на воду для нього збільшилася в п’ять разів. За подачу води Леонід Кириченко платить 31 копійку за кубометр, і оплачує електроенергію – 2 гривні 45 копійок за кіловат. За місяць у громадянина України набігає на цих платежах значна сума – до 200 тисяч гривень.

«Десь так тисяч 150-180. Це на електроенергію. На воду десь відсотків тридцять від цієї суми, десь тисяч п’ятдесят – це тариф. Це приблизно на 150 гектарів. Дивуюся просто, яким чином ми на плаву », – розповідає Кириченко.

У минулому році через чергового підвищення цін на воду Леонід Кириченко з групою фермерів пікетував обласне управління водного господарства. За його словами, в цьому році ціни не підвищували, однак поточні витрати для господарства залишаються чималими.

Як повідомлялося раніше, Україна може отримати вигоду в перебудові ланцюжків поставок, яка послідує за спровокованої коронавируса світовою кризою.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу