Гривня зміцнилася на карантині

Поділитися:

Кілька останніх днів НБУ зміцнює курс національної валюти. Зараз ця цифра дорівнює вже 26,51 грн. Це прогнозоване або ситуативне зміцнення і як далі буде вести себе гривня – в сюжеті Сніданку з 1 + 1.

З ослабленням карантинних обмежень, які були введені раніше по всій території України, національна валюта почала зміцнюватися. Експерти в цій галузі пояснюють це тим, що найскладніший етап світової економічної кризи минув ще в березні поточного року. Зараз в українській державі такий період, коли економіка максимально розвантажена.

«Що стосується державного та приватного сектора, то там ніяких виплат (квітень, травень, червень) немає і даний період є стабільним. Спостерігається профіцит валюти на ринку », – пояснив економіст Григорій Кукурудза.

Виходячи з цих даних, у національній української валюти є всі шанси на більш сильне зміцнення. Повідомляється, що така ситуація настане в кінці літа. Саме тоді гривня може почати слабшати.

«Саме на серпень припадає і пік виплат державного боргу. Ми повинні виплатити два мільярди за облігаціями, гарантованими США. Очевидно, що і пік виплат з корпоративного боргу. Жовтень, листопад вони стабільні і грудень аналогічно – це пік виплат за боргами і рекордні закупівлі імпорту », -підкреслив економіст.

Фактором ризику може стати друга хвиля світової карантину.

«Але це не прогнозоване явище. Те, що ми бачимо, трошки насторожує – якесь відновлення карантинних обмежень в Китаї. Далі стежимо за Китаєм: впоратися, буде друга хвиля чи ні », – додав фахівець.

Втім, і на цей випадок Національний банк України має кілька тузів у рукаві. НБУ може згладжувати ситуацію за рахунок золотовалютних резервів. В останні дні Нацбанк зміг поповнити резервну казну.

«За квітень було викуплено 790 мільйонів, за травень ще майже 500 – тільки за половину травня», – каже Кукурудза.

Поки що прогноз виглядає так: з липня гривня може зміцнішаті навіть до 25,5 грн, а від вересня до грудня може втратити свої позиції і опуститися до 28 грн за один долар.

Як повідомлялося раніше, Сполучені Штати Америки виділили Україні 15,5 мільйона доларів на боротьбу з коронавірусів. З цієї суми 13,1 мільйонів доларів підуть на підтримку місцевого охорони здоров’я.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу