Гетьманцев звинуватив Раду в лобіюванні інтересів олігархів

Поділитися:

Голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев вважає, що депутати повинні стимулювати не сировинну аграрну галузь, а розвиток промисловості.

Про це Гетьманцев заявив, коментуючи прийняття ВР закону про зниження ПДВ для окремих виробників аграрної сировини, який до цих пір не підписав президент.

«Ми не повинні надавати пільги сировинній галузі. Навпаки, ми повинні брати гроші сировинників і направляти на розвиток промисловості, в тому числі і сільгоспереробки, де створюються робочі місця, на відміну від вирощування сільгоспкультур, що незабаром буде відбуватися без участі людини. Ми ж продовжуємо надавати пільги сировинному бізнесу абсолютно незрозумілими рішеннями », – сказав Гетманцев.

За його словами, аграрна сировинна галузь є однією з найсильніших галузей вітчизняної економіки, і продовжуючи її стимулювати, влада будує сировинну економіку.

«Скажіть, чому ефективна ставка оподаткування на дохід сільськогосподарського виробника менш ніж 1%, тоді як у промисловців більше 2%? Ми дійсно хочемо завершити будівництво сировинної економіки? Нам для цього залишилося недовго. У нас з 2010 до 2019 р частина первинного сектора в структурі експорту збільшилася з 15% до 34%. У той час як, наприклад, в Польщі 2%, в Туреччині 5%, Словаччини 3%. Ви думаєте, сусіди роблять помилку, стимулюючи промисловість? » – зазначив Гетманцев.

Депутат також нагадав, що вітчизняні агрохолдинги завжди знаходили можливість пролобіювати прийняття потрібних їм рішень через парламент, і, на його думку, ситуацію потрібно кардинально міняти.

«Український великий бізнес, на жаль, звик вирішувати свої питання, скажімо так, традиційно. Ті рішення, які йдуть на користь аграрним холдингам, завжди проходили на ура. Це вже традиція, візьміть будь-який держбюджет на будь-який рік, завжди аграрні олігархи собі щось виторговували », – констатував Гетманцев.

Нагадаємо, законопроект, який передбачає зниження ставки ПДВ для певних сфер агросектора (виробників сировини) з 20% до 14% (№3656), Рада прийняла 17 грудня 2020 року. Закон передали президенту Володимиру Зеленському, але він його досі не підписав.

Нагадаємо, що 17 грудня 2020 року Верховна Рада прийняла закон про зниження з 20 до 14% ставки ПДВ на сировинну агропродукцію.

Однак на цей час українці вимагають накласти вето на дану ініціативу і повернути колишню ставку ПДВ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу