Експортери ягід скоротили виручку на 20%

Поділитися:

Загальна сума проданої на експорт плодово-ягідної продукції за період з січня по червень 2020 склала 95 млн доларів. Серед головних пунктів в списку продукції — волоські горіхи (як в шкаралупі, так і очищені), зерняткові, заморожена продукція.

На думку старшого наукового співробітника відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Богдана Духніцкого, причина зниження експортних обсягів полягає перш за все в скороченні обсягів продажів.

Зазвичай продукція такого сегмента поставляється в Європу (до 70% від експортного обсягу) — до Франції, Польщі, Німеччини, Австрії, Італії, Чехії та Нідерландів. Також регулярні поставки налагоджені до Туреччини, Азербайджану.

Зіграла свою роль в питаннях зниження експортних показників також пандемія коронавірусу. За рахунок порушення відпрацьованих логістичних схем в період карантину підприємці, які зазвичай постачали продукцію за кордон, були змушені скорочувати, а десь і зовсім зводити до нуля поставки.

На думку експерта, друга половина 2020 року не дає надій на повернення колишніх обсягів експорту. У першу чергу це пов’язано з карантинними правилами, які діють в світі. Також поки що незрозумілий і потенціал — врожай яблук та горіхів поки ще не зібрано.

Раніше повідомлялося про те, що вартість кавунів у 2020 році втричі перевищує минулорічну.

Також ми писали і про те, що погодні умови в поточному році вплинули на зниження рентабельності вирощування лохини в Україні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу