Економісти констатують, що українці проїдають заощадження

Поділитися:

Зростання доходів українців зупинився ще в квітні, через пандемію коронавірусу і карантину. Тому тепер громадянам все частіше доводиться витрачати кошти зі своїх заощаджень. За словами економістів, ще три роки тому накопичення населення росли, тепер же йде зворотний процес.

Так, фахівці пов’язують зменшення заощаджень українців з падінням ВВП і зниженням промислового виробництва. Експерти вважають, що причиною зменшення доходів населення не може бути тільки коронакрізіс, через те, що проблем набагато більше.

“У тому, що люди не збирають, а витрачають накопичене, винувато тривале падіння української економіки, Коли падає ВВП – це означає фізичне зменшення грошей в гаманці у населення. Якщо за перше півріччя цього року на 5,2% впав ВВП – це 20 млрд грн. Якщо розділити на 40 млн населення, вийде, що кожен фактично став біднішим на 500 грн. А рівень споживання не змінився. Тому люди починають витрачати заощадження, у кого вони є, природно. Але у багатьох заощаджень немає, і виходить як у прислів’ї – поки товстий схудне, худий помре. Коронавірус і карантин прискорили зубожіння населення, стали каталізатором цього фактора. Кабмін обіцяє, що в другому півріччі буде зростання, але поки незрозуміло, коштом чого “- заявляють економісти.

Нагадаємо, що за інформацією Міжнародного валютного фонду, на даний момент, ресурси організації оцінюються в 1 трильйон доларів США. Однак, багато експертів упевнені, що коронакрізіс допоможе перевірити на міцність саму структуру і ресурсний фонд МВФ.

Відновлювати економіку, на думку фахівців, доведеться в умовах широкого поширення вірусу в усьому світі. Але в будь-якому випадку, при необхідності, країни-члени Міжнародного валютного фонду готові надати додаткову підтримку.

Раніше повідомлялося, що Національний банк України у своєму звіті про фінансову стабільність заявляє, що наслідком економічної кризи 2020 року стане припинення зростання реальних доходів українців. Трирічний цикл завершився.

Фахівці стверджують, що в квітні вперше з березня 2016 року реальна зарплата зменшилася на 0,5% через низьку ділову активність і менший попит на робочу силу. Але при цьому обсяги соціальної допомоги зросли.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу