Держрегулювання цін дало націнку за все в 3%

Поділитися:

Державне регулювання цін на продукти харчування показує позитивні результати. Ціни змінилися незначно і різнопланово.

У своєму звіті Національний банк України вказує на те, що за останній час піднялися в ціні деякі крупи, м’ясо і фрукти. Причина – зниження пропозиції.

В цілому за період квітень-травень ціна на продукти, по відношенню до яких запроваджено державне регулювання, не зросла більш ніж на 3 відсотки за тиждень. Більш того, вартість деяких продуктів навіть знижувалася.

Нагадаємо, що на час карантину в Україні, уряд ввів державне регулювання цін на певні продукти і медичну продукцію.

З початку 2020 року основна група продуктів значно подорожчала. Як відзначили в Державній службі статистики, за рік цибуля подорожчала на 105,1 відсотка, гречка майже на 28 відсотків, а яблука на 18 відсотків. При цьому, за цей же період такі продукти як яйца, куряче філе і тушки опустилися в ціні, в середньому від 12 до 25 відсотків.

У свою чергу, глава Міністерства економіки Ігор Петрашко стверджує, що в Україні немає дефіциту продукції, а самим виробникам влада України надає підтримку. Це вказує на те, що нашій країні продуктовий дефіцит не загрожує.

Як повідомлялося раніше, Кабмін ввів державне регулювання на такі продукти харчування: борошно, цукор, макаронні вироби, молоко, яйця, хліб, м’ясо птиці, вершкове масло, гречка.

При цьому відзначимо, що ажіотажний попит на продукти харчування, який почався після введення карантину, закінчився. Ціни на певні товари повернулися до своєї колишньої позначки.

За словами заступника глави НБУ Катерини Рожкової, сплеск цін на м’ясо, крупи, засоби медичного захисту, був пов’язаний з ажіотажним попитом і тимчасовим скороченням пропозиції.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу