«Держава, володіючи банками, намагається виконати ще низку політичних функцій через ці установи» – експерт

Поділитися:

За словами голови НБУ, 50%-ва частка держави в банківській системі є «дуже серйозним фактором ризику». «Якщо ми порахуємо, скільки з 2014 року держава вклала у держбанки, то отримаємо цифру понад 222 млрд гривень», – зазначає Кирило Шевченко, уточнюючи, що в цьому випадку йдеться лише про докапіталізацію.

У той же час, додає глава НБУ, левова частка від суми, вкладеної державою в держбанки, 155 млрд гривень, припадає лише на Приватбанк. Плюс майже вся докапіталізація здійснювалася у вигляді випуску ОВДП, і держава щорічно виплачує відсотки за облігаціями.

Дивіденди ж, отримані державою від своїх банків з 2014 по 2021 рік, оцінюються в 58 млрд гривень, з яких 55 млрд припадають на «Приват».

«З погляду інвестора ефективність таких вкладень під дуже великим сумнівом», – констатує Шевченко, додаючи, що державі потрібно намагатися повернути витрачені гроші шляхом приватизації.

Євгеній Дубогриз, фінансовий аналітик, асоційований експерт Case Україна з питань банківського спостереження, виступив в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

За словами Євгена Добогриза, «Регулятор навів абсолютно коректні цифри. Навіть трохи занизив збитки держави, бо якщо простежити за показниками не за останні 8 років, а 13 років, то сума вийде набагато вище. Близько 270 мільярдів гривень, плюс ще близько 100 мільярдів гривень – це відсотки за ОВДП, які докапітилізувалися державними банками. Проблема існує, і вона набагато більша, ніж ми собі уявляємо».

З яких причин це відбувається, фінансовий аналітик пояснив:

«По-перше, акціонер банків – держава. А держава, яка володіє банками, намагається виконати ще низку політичних функцій через ці установи: утримати соціальну напругу з одного боку, а з іншого боку є таке явище, як політично мотивоване кредитування. Це коли державні банки надають кредити бізнесменам, близьким до чинного уряду. Потім відповідно ці кредити після зміни влади дуже часто не повертаються».

Таким чином, держбанки мають значні збитки, а ці збитки змушені компенсувати платники податків.

«І ще один момент. Влада – дуже щедрий акціонер. Держава, як то кажуть, не перший запит держбанків їм надають кошти. Там, де приватний акціонер сказав би, «Шановні банки, ви вже маєте кошти, вирішуйте свої проблеми самостійно», то держава забиває держбанки грошима».

Раніше ми писали про те, що Український уряд розширив список об’єктів великої приватизації державної власності, внісши до нього відповідні зміни. Про це свідчить розпорядження уряду від 2.12.2021р.

Також ми повідомляли, коли влада України ухвалить остаточне рішення про приватизацію «ПриватБанку».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу