Чому відставка Смолія вигідна Україні?

Поділитися:

Вчора, 1 червня 2020 року, глава Національного банку України Яків Смолій заявив про те, що подає у відставку. За його словами, він йде через постійний політичний тиск на регулятор.

Новина, безумовно, викликала резонанс в суспільстві. Хтось встав на захист Смолія, а хтось щиро не розуміє «нищівних коментарів з цього приводу».

Наприклад, в своєму пості в Facebook економічний експерт Павло Вернівскій вказує причини, за якими прибрати главу Центробанку потрібно було ще рік тому.

По-перше, була висока облікова ставка, через яку НБУ бореться з інфляцією. Внаслідок цього, банки перестали кредитувати економіку, розміщували ОВДП і депозитні сертифікати НБУ. Результат – мінус 22 відсотки ВПП.

По-друге, потік спекулятивного капіталу. Лише за рік нерезиденти завели в Україну 5 мільярдів доларів під покупку облігацій внутрішньої державної позики. Врятувало те, що криза зупинила цей «бенкет серед чуми».

По-третє, розпочалося нездорове зміцнення національної валюти України, яке вдарило по багатьом економічним секторам.

Що ж відбулося насправді? Чи правда, що на Якова Смолія тиснули? Які будуть подальші дії Кабінету міністрів України. Всі ці питання Перший Діловий телеканал поставив автору публікації Павлу Вернівскому.

«У чому досягнення команди Смолія? Якщо говорити про конкретні параметри, то в НБУ є подвійний мандат. Це означає, що Центробанк не повинен жертвувати економічним зростанням, він бореться з інфляцією, за допомогою облікової ставки. Це метод, який практикується давно. В інших країнах, Центральний банк не може жертвувати економічним зростанням заради боротьби з інфляцією. Наш регулятор зациклений на інфляції », – говорить експерт.

«Невідомо, чи виграє Україна від його відставки, тому що незрозуміло, хто прийде на його місце. Однак потрібно розуміти, що НБУ повинен працювати з міжнародними інститутами, а у нас цього немає », – додав Вернівскій.

Причину своєї відставки Смолій назвав політичний тиск? Що він мав увазі і чи було місце цього? Спеціаліст Павло Вернівскій каже, що ходять розмови про те, що його змушували зробити емісію (випуск паперових грошей).

«Можливо в такому плані політичний тиск. Але я не думаю, що бул такий вже й великий політичне тиск, так як навіть МВФ виступає за незалежність Нацбанку. Мається на увазі, що це може бути маніпуляція і шантаж, як було з Олексієм Гончаруком в цьому році. Він також демонстративно подавав на звільнення і аргументував тим, що йому заважають працювати. Хоча претензії були інші до нього », – говорить експерт.

Щоб там не було, а подальший розвиток ситуації залежить не від Кабінету міністрів України, а від президента України, якого слухається і Кабмін і Верховна Рада.

Нагадаємо, що в Офісі президента заявили, що дискусії щодо діяльності НБУ повинні «базуватися виключно на принципах професіоналізму та повинні бути позбавлені політичного забарвлення».

Також ми писали про те, що в президентській фракції «Слуга народу» назвали чотири можливі сценарії подальшого розвитку подій у зв’язку з відставкою поточного глави Національного банку України Якова Смолія, який напередодні написав заяву про звільнення за власним бажанням.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу