Чому українці несуть гроші в банки?

Поділитися:

За останніми даними Національного банку України, українці продовжують розміщувати гроші в банках, як в гривні, так і у валюті.

Станом на 1 квітня 2020 року зростання склало 0,8 відсотка – до 611,984 мільярда гривень. При цьому, з початку року вкладення зросли на 12,8 відсотка. Тільки в травні громадяни збільшили обсяг вкладень на 1,6 відсотка.

Що це означає? Українці стали більше довіряти банкам? І питання, чому люди, з огляду на карантин і криза, несуть свої гроші туди?
На ці та інші питання, в коментарі для Першого ділового телеканалу відповів економічний експерт Павло Вернівский.

За його словами, банкам довіряють тоді, коли в країні немає девальвації і інших зовнішніх потрясінь. Якщо немає потрясінь і є певна стабільність, то логіка будь-якої людини спрацьовує на те, що потрібно вкладати гроші.

«Питання в іншому, чи будуть ці гроші працювати на економіку. Адже за рахунок чого живуть банки? Вони беруть під 1 відсоток у населення депозит, а потім ці гроші розміщують під кредити, і отримують свій відсоток. Тому сьогодні більшість банків націлені не так на кредитування, як на вкладення коштів в ОВДП », – сказав експерт.

«Більше українці довіряють банкам – можливо, але сказати, чи добре це. Тенденція негативна, тому що кредитування не росте. Наприклад, запустили хвалену програму «5-7-9», при якій видали 300-400 мільйонів. Однак варто враховувати, що загальний кредитний портфель всіх банків 1 трильйон. Це нееквівалентно », – уточнив він.

Варто зазначити, що з огляду на сьогоднішню кризу через карантинних заходів, люди все одно несуть гроші в банки. Це може бути пов’язано з тим, що фінустанови надають якісь особливі програми або послуги.

«Ну і ясна річ, люди бояться зберігати гроші вдома. Вкладення під відсотки є більш вигідним джерелом збереження грошей, ніж просто тримати у себе під матрацом. Капає відсоток і є надійність », – сказав Вернівскій, додавши, що тут є присутнім ризик, що банк може збанкрутувати і не виплатити відсотки.

Відповідаючи на питання, чи ведуть банки сьогодні політику залучення клієнтів, експерт заявив, що так, банки завжди вели і ведуть таку політику, так як вони в першу чергу зацікавлені в депозитах, які допомагають заробляти надалі.

«Постає інше питання. Питання довіри до банку, можна постійно вести пошук, але якщо довіри немає, то і люди не підуть в цей банк. А довіра створюється протягом певного часу », – підсумував Павло Вернівский, і уточнив, що сьогодні українці намагаються розміщувати свої гроші в різних банках, щоб усунути ризики.

Раніше повідомлялося, що за інформацією Національного банку України, населення країни продало готівкової валюти на 48,5 мільйона доларів більше, ніж купило. Це на 4,7 відсотка менше, ніж минулого місяця.

При цьому, в квітні 2020 року фізичні особи вклали в банки-учасники Фонду гарантування вкладів на 4,09 мільярда гривень більше.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу