«Чиновники вимагають відкати за відновлення інфраструктури на Донбасі» – експерт

Поділитися:

Маріупольські чиновники виділять на реконструкцію площі Свободи ще 35 мільйонів гривень. При цьому на тендері ці кошти розіграли між фірмами, одна з яких регулярно отримує бюджетні підряди, а друга «забула» подати для участі найважливіші документи.

Від початку реконструкції площі Свободи, з травня минулого року, її вартість встигла збільшитись більш ніж втричі. Спочатку планували витратити на це близько 40 мільйонів гривень, через півроку, в грудні, збільшили суму до 108 мільйонів.

У Краматорську пов’язані фірми розіграли між собою низку тендерів, предметом яких стали роботи в Саду Бернацького. Їхня вартість перевищує 7 мільйонів гривень, а економія під сам закупівель склала 0%.

Управління капбуду Краматорської міської ради запланувало встановити громадські туалети та ігрові споруди в парку відпочинку «Сад Бернацького». Про це свідчать дані системи Prozorro. Туалети коштуватимуть майже 3 мільйони гривень, а споруди — 4,2 мільйони.

Ці приклади ілюструють загальну ситуацію по окупованих територіях з державними закупівлями на  державні кошти та кошти міжнародних грантів.

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука розповів про власне бачення ситуації.

«Треба розрізняти різні бюджети, з яких здійснюється фінансування. У мене є таке відчуття, що реконструкція площі свободи у Маріуполі фінансується з міського бюджету.  Обласний та державний – тут ні до чого. Це позитивний результат децентралізації.  І тут є певні політичні спекуляції, які стосуються військово-цивільних адміністрацій – не секрет, що є такі політичні сили, які виступають за їх ліквідацію», – каже Тука.

На його думку , розкрадання бюджетних коштів відбувається по всій Україні. Це не залежить від регіону, а залежить від конкретних осіб.

Гергій Тука пояснює, що неодноразово був ініціатором перевірок ВЦА, за своєї каденції на посаді голові Луганської ВЦА. Були певні перевірки з боку державної аудиторської служби, були знайдені недоліки. Проте це – компетенція правоохоронних органів.

В 194 закупівлях на платформі Prozorro активістами знайдено 85 порушень

На Донеччині штучно створювався дефіцит будівельних компаній для виконання робіт. Як наслідок – на ринку були присутні 2 чи 3 компанії. Нам пояснювали, що це небезпечна зона, будівельники не хочуть їхати. Але потім стало відомо, що їх там просто не хочуть бачити. Інший приклад – коли горіла військова база в Сватову. Тоді треба було реагувати оперативно, тому що люди залишились без вікон і дахів. Тоді працювало багато компанії і місцевих, і з Харкова, і з Дніпра. І ніхто не боявся».

Більшість підрядів по ремонту доріг Донецької та Луганської області виграють одні і ті ж компанії.

Чемпіон серед підрядників Служби автомобільних доріг у Донецькій області «Славдорстрой» разом зі своїм спаринг-партнером розіграли понад 70 тендерів, імітуючи конкуренцію.

За останні роки фірма «Славдорстрой» підписала 52 контракти зі Службою автодоріг у Донецькій області на загальну суму 2,43 млрд гривень. Ще 49 контрактів на 609,94 млн гривень компанія забрала у департаментів Донецької облдержадміністрації. Фірма є найуспішнішим учасником тендерів у Донецького автодору та й по всій області, при чому займає позицію лідера з великим відривом від всеукраїнських фаворитів.

Спаринг-партнером «Славдорстрою» на торгах виступає приватне підприємство «АБЗ». Разом обидві фірми перетинались на 76 аукціонах очікуваною вартістю 804,28 млн гривень. З них 73 рази не торгувались жодного разу! Тобто 96% тендерів вони розіграли, навіть не намагаючись імітувати конкуренцію. У 78% економії від очікуваної вартості або взагалі не було, або вона сягала незначних 1-3 відсотків.

ТОВ «Данко» є великим підрядником по дорожньо-ремонтним роботам, які виконує в Донецькій і Луганській областях. Із 2016 року фірма отримала на Донбасі замовлень на понад мільярд гривень.

«На Луганщині як жах був, так жах і залишився. До того, що кошти з бюджету Луганської області зникли. Є проекти, які заходять, багатомільйонні. І фактично розтворяються на Донеччині», – каже Тука.

У 2016 році рішенням Верховної Ради 3 мільярди 800 мільйонів гривень направлені на відновлення Донбасу.

За дорученням Кабміну у лютому 2017 року міжвідомча комісія проінспектувала освоєння коштів. Та громадськість ніхто так і не ознайомив із цим звітом. І більше про ці майже чотири мільярди для Донбасу ніхто не згадував.

Екс-заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука також не зміг дізнатися правди: “Коли ми спробували після створення нашого міністерства зрозуміти, що передбачає це фінансування, яка загальна стратегія, ну скажу відверто, нам це не вдалося. Не надавалися вхідні дані, не надавалися матеріали. Наші співробітники не допускалися на комісії по розподілу коштів”.

У грудні 2017 року була прийнята Постанова уряду № 1071″Про затвердження Державної цільової програми відновлення та розбудови миру в східних регіонах України”. Ціна питання – 10 мільярдів 333 мільйони гривень.

Значну частину коштів виділено з державного бюджету. Третину – з місцевих. Ще трохи – з інших джерел. Фінансування мало бути поетапним – розбили на 4 роки. Зверніть увагу, у – 2019-му і  20-му роках включно. Програма чітко визначала кількість об’єктів і специфіку робіт по їхній реконструкції.

«В черговий раз була досить цікава різниця в підходах до Донецької області і Луганської. Справа у тому, що згадувалися різні об’єкти, коли визначались з самими об’єктами. Ми тоді виявили на Донеччині, що з року в рік кошти виділяють на певні об’єкти, проте кошти залишаються невикористаними. Я не скажу, що їх розкрадають. Проте я переконаний, що така ситуація властива для всієї країни. Але цікавий момент – всі об’єкти на території Луганської області котрі ми ретельно узгоджували, були заблоковані одним з чиновників з міністерства регіонального розвитку, який саме і відповідав за процес узгодження об’єктів в Луганській області. Раніше він працював зі мною у ВЦА, і попався на вимаганнях так званих відкатів. А перейшовши у міністерство він запропонував своїм вчорашнім землякам – платити йому по 1%. Коли я сказав про це міністру, то міністр сам особисто погодив Луганській області всі об’єкти», – сказав Тука.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу