“Чиновник повинен розуміти своє місце і поважати нашу працю!”: експерти про державний контроль бізнесу

Поділитися:

У зв’язку з рекордним збільшенням нових випадків коронавіруса в Україні планують посилити контроль за дотриманням заходів адаптивного карантину.

Так, прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив: “Ми будемо розширювати контроль за дотриманням епідеміологічних заходів. У регіони для контролю повинно виїжджати керівництво на чолі з Головним санітарним лікарем, також будуть впроваджені заходи посиленого контролю з боку Національної поліції і Госпродпотребслужби. Ми будемо діяти жорсткіше , щоб українці були в безпеці “.

Обговорили всі плюси і мінуси такого рішення Уряду експерти Андрій Новак – голова Комітету економістів України і Едуард Багіров – правоозащітнік.

Багато фахівців заявляють, що при впровадженні додаткового контролю з боку уряду України, підприємці будуть поставлені в жорсткі рамки, а контролюючі органи будуть зловживати своїм становищем і виписувати штрафи, чіпляючись, а не об’єктивно оцінюючи ситуацію.

“Я знаю, що зловживання вже відбувається, – заявляє Андрій Новак, – якщо говорити про коло підприємців – власників ресторанів та інших закладів, які довгий час були закриті. Зараз для них нібито пом’якшили певні умови: можна працювати на відкритих верандах, з вікна працює доставка, а в деяких регіонах дозволили працювати внутрішнім залах. в цей же час, в дійсності відбуваються “наїзди” різних контролюючих органів, які готові відразу виписувати штрафи починаючи з 17000 грн “.

За словами експерта, в сьогоднішніх умовах для більшості закладів це – денна, або навіть дводенна виручка. І забирати зараз це штрафами, після того як закладу простоювали кілька місяців, взагалі без джерел доходів, це просто знущання над малим і середнім бізнесом.

“Я думаю, що треба шукати якийсь баланс між дотриманням норм і штрафами. Якщо контролюючі органи прийшли, то вони можуть зробити зауваження або попередження. Але вони приходять з метою відразу виписати штраф. Багато підприємців просто вже думають про закриття закладів, адже чим віддавати денну виручку на штрафи, краще взагалі не працювати “- зазначає Новак.

Глава комітету економістів України вважає, що уряду треба врахувати реалії, а не просто дотримуватися того, що зараз рекомендує Міністерство охорони здоров’я. Також потрібно ті норми враховувати економічну ситуацію на тлі пандемії.

Підтримує співрозмовника і Едуард Багіров: “Згадайте байку Крилова:” Вовк винен лише тим, що йому завжди хочеться їсти “. Ось і нашим контролюючим органам завжди хочеться їсти, а особливо під час карантину. Вони приходять до бізнесмена і провокують. Їм потрібно” зловити “бізнесмена, тому що він -” дійна корова “і на думку чиновників, зобов’язаний платити”.

За словами правозахисника, в нашій країні присутні подвійні стандарти. Так як лідери громадської думки, чиновники і навіть сам президент не особливо дотримуються тих норм, про які розповідають народу України.

“У розвинених країнах частка малого та середнього бізнесу – це 60-70% в економіці країни. Це ми, підприємці, забезпечуємо в державі податки, завдяки нашій роботі виплачуються пенсії, субсидії та пільгові допомоги. Тому, контролюючі органи повинні нам сприяти і всіляко допомагати, а не вичавлювати останні копійки “- пояснює Багіров.

Експерт наполягає, що саме представники малого і середнього бізнесу є тим двигуном, який змінює статут країни.

“Чиновник повинен знати своє місце і поважати нашу працю!” – резюмував Багіров.

Нагадаємо, що в Україні відновлюється контроль над дотриманням всіх протиепідемічних правил, починаючи від носіння засобів індивідуального захисту і закінчуючи дотриманням соціальної дистанції. Першим на себе удар прийме український бізнес, який перевірятимуть на дотримання всіх норм.

Раніше повідомлялося, що британське видання Emerging Europe опублікувало список міст Європи, які є найбільш сприятливими для ведення бізнесу. В Рейтинг потрапили і 5 українських обласних центрів – Київ, Львів, Харків, Дніпро і Одеса.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу