“Чим простіше податок, тим менший ризик” – експерт про заміну податку на прибуток

Поділитися:

Ідея введення податку на виведений капітал обговорюється в нашому суспільстві вже кілька років. Багато експертів озвучують свої доводи як за впровадження такої моделі оподаткування, так і проти. І у кожного з них є свої вагомі аргументи.

Податок на прибуток в Парламенті пропонують замінити на податок на виведений капітал. Про позитивні сторони нововведень і “підводні камені” розповів віце-президент Асоціації податкових консультантів Дмитро Михайленко.

Наша держава останніми роками взяло курс на ефективний збір непрямих податків, такий як податок на додану вартість, і треба сказати, домоглося в цьому хороших результатів. Може ми навіть обігнали Європу в частині адміністрування ПДВ та боротьби зі зловживаннями“, – заявляє експерт.

За словами Михайленко, в цьому році в зв’язку з пандемією і всесвітнім кризою, прибуток у підприємств буде набагато менше, ніж в минулому, а можливо, її не буде зовсім.

Якщо не буде прибутку, то який податок може бути? Ряд підприємств, які інвестували в Україну в останні роки, у них взагалі збитки. Багато в чому вони взялися їх курсових різниць: гривня падала кілька разів з 2008 року, і кожного разу це супроводжувалося величезною податкової подушкою у вигляді витрат. Сума збитків від цих різниць обчислюється трильйонами гривень ” – каже експерт.

Михайленко заявив, що податок на виведений капітал – це податок який сплачується за рішенням акціонера розподілити прибуток на дивіденди. Антагоністи нового закону переконані, що бізнес ніколи не вирішиться самостійно платити податки. Однак експерт ставить в приклад ситуацію в Естонії, коли людська природа взяла своє і нехай не відразу, а через 2-3 роки, але люди стали платити податок на виведений капітал.

Раніше повідомлялося, що вже в 2020 році в Україні можуть підняти на 5 відсотків ціни на смартфони, планшети, ноутбуки та іншу техніку. Також подорожчає офісний папір.

У разі прийняття закону про управління правами правовласника, в країні буде діяти податок на приватне копіювання. Таким чином правовласникам будуть відшкодовані збитки від піратства.

Нагадаємо, що Верховна Рада хоче спростити ведення бізнесу і скоротити витрати платників податків на виконання своїх зобов’язань. Відповідний проект закону №3665 зареєстрований в парламенті.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу