«Чим ближче вибори, тим більше уваги отримує мікробізнес» – експерт

Поділитися:

У 2020 році в Україні зареєструвалося майже 54 тисяч нових юридичних осіб, що на 20% менше, ніж в 2019 році, коли почали роботу понад 67500 підприємств.

За даними дослідження, одночасно припинили існування трохи понад 10 тисяч підприємств, що на третину менше, ніж в 2019-му (більше ніж 15000) і набагато менше, ніж очікувалося в умовах пандемії.

Найбільше юросіб припинили діяльність в Києві – майже 1/5 частина всіх закритих підприємств.
Найбільше новостворені юридичні особи обрали основним видом діяльності комплексне обслуговування об’єктів – простіше кажучи, ЖЕКів, ОСББ та інших обслуговуючих фірм. Їх в Україні з’явилося майже 3500.

На другому місці за поширеністю видів діяльності – неспеціалізована оптова торгівля, в якій зареєструвалося більш як 3200 юросіб.

Всього в різних галузях оптової торгівлі зареєструвалося майже п’ята частина всіх компаній, які відкрилися в 2020 році. Це найнижчий показник за останні чотири роки. Однак дослідження пов’язує з карантинними обмеженнями лише незначне зниження кількості зареєстрованих ФОПів.

Свою думку з цього приводу висловив Михайло Непран, перший віце-президент Торгової палати України.

“У нас з першого дня Незалежності йшла дискусія, як має розвиватися сільське господарство: йде підтримка фермерів, або розвиваються великі аграрно-промислові корпорації. Але питання набагато складніше. Треба дивитися не тільки з точки зору” зібрали-продали “, а треба бачити, що ми залишаємо після себе. Судячи по земельній реформі, яка зараз, можемо сказати, що шлях йде до великих корпорацій. Але для того, щоб рухатися далі, треба повністю зосередитися на тому чи іншому шляху “, – говорить експерт.

На думку Михайла Непрана, найбільша проблема чиновників – це знайти розумний компроміс.

“Чим ближче будуть вибори, тим знову буде більше уваги до малого і мікробізнесу, тому що це потенційні виборці”, – відзначає фахівець.

Михайло Непран вважає, що істина виявляється посередині. Адже диму без вогню не буває. Коли людині неякісно надали послуги, тоді проходять перевірки.

“Ми захищаємо бізнес, але говоримо про те, що бізнес також повинен бути відповідальним. Але на жаль, він не завжди є таким”, – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу