Через деградацію ґрунту понад 32 млн га українських земель втрачають родючість

Поділитися:

В Україні 57% площі держави займає рілля. Це більше ніж у всіх інших країнах ЄС. Десятки мільйонів гектар землі втрачають родючість через посуху та ерозію.

Екологи наголошують на критичній ситуації із руйнуванням ґрунтів сільгосппризначення. Зокрема, щороку в Україні майже 500 млн тонн орних земель потерпають від ерозії, що вже призвело до зниження родючості грунту на площі більш ніж 32 млн га.

«На жаль, так. Це справді реальність українська, і не тільки українська. Найбільше в Україні потерпають від ерозії південні регіони — йдеться про вітрову ерозію. А центральні регіони більше потерпають від водної ерозії і вітрової разом. Зараз таких деградованих земель через ерозію близько 13 млн га», — пояснює експерт із землекористування.

Експерти зазначають, що зупинити це згубне для ґрунтів явище можна лише дуже різким скороченням масштабів розорюваності і як мінімум виведенням з обробітку всіх схилів. Крім того, необхідно припинити розорюваність у долинах річок.

«Ми друга держава в світі за рівнем розораності. Тобто більше, ніж наша держава, розораніший лише Бангладеш. І у нас на даному етапі рілля займає 57% країни — це значно більше фактично, ніж у всіх інших державах Європи разом узятих», — зазначив глава ГО «Українська природоохоронна група».

Раніше Національному банку України заявили, що фінансові установи будуть зобов’язані оцінювати вплив проектів під фінансування у межах їхнього впливу на довкілля.

Також ми повідомляли, що Державна екологічна інспекція розрахувала за 10 місяців 2021 року понад 3 млрд грн збитків.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу