«Бурштинська ТЕС може працювати на об’єднану енергосистему України, але не робить цього» – член НКРЕКУ

Поділитися:

Дефіцит вугілля ставить Україну у жорстку залежність від постачання електроенергії з Росії та Білорусі, збільшуючи ризики віялових відключень. І як мінімум у листопаді доведеться справлятися самотужки.

Росія з 1 листопада не постачає енергетичне вугілля в Україну – припинення стосується лише вугілля для енергетики, але постачання коксівного вугілля, яке йде на виробництво коксу для виплавки металу, триватиме.

Таке рішення ще більше посилить енергетичну кризу в країні, де близько третини електрики виробляється на ТЕС та ТЕЦ. Адже Росія була головним постачальником енергетичного вугілля в Україну.

Крім того, з’явилася інформація про те, що компанія «Російські залізниці» перестала транспортувати в Україну вугілля з Казахстану, пояснивши це проблемами з доставкою, зокрема, браком локомотивів.

Проблеми з вугіллям зараз має не лише Україна, цей ресурс у дефіциті в усьому світі. Одна з причин — Китай різко наростив закупівлі, і тому Росія, традиційний партнер Китаю, збільшує його відвантаження туди.

При цьому, як повідомило Міністерство енергетики, станом на кінець жовтня жодна державна ТЕС не мала мінімально гарантованого запасу вугілля: за норми 150,5 тис. тонн фактично на складах державних ТЕС було лише 101,1 тис. тонн.

Щоправда, на п’яти з дев’яти приватних ТЕС фактичні запаси перевищують гарантований рівень — на Криворізькій, Ладиженській, Добротвірській, Луганській та Бурштинській, які належать «ДТЕК Енерго». На цих складах ТЕС знаходиться 333,3 тис. тонн вугілля за мінімально необхідних 246 тис. тонн.

Ольга Бабій, член НКРЕКУ, прокоментувала потенціал Бурштинської ТЕС в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

«Для розуміння, експорт Бурштинської ТЕС відбувається за рахунок генерації, і ця станція працює на вугіллі. В умовах того моменту, коли ми спостерігаємо нестачу вугілля у загальній енергосистемі… – цей ключовий фактор необхідно запам’ятати. Обсяг експорту не викликаний попитом, він викликаний виконанням саме контрактів. Тобто компанія має довгострокові контракти. Але є інша частина питання. Бурштинська ТЕС може працювати частиною блоків на об’єднану енергосистему і може підтримувати об’єднану енергосистему у разі великого дефіциту обсягу електричної енергії».

Експерт також прокоментувала, чому Бурштинська ТЕС зараз так не працює, пославшись насамперед на те, що це питання має розглянути системний оператор компанії «Укренерго», оскільки «Ми справді сьогодні вперше з початку опалювального сезону отримали аварійну підтримку з Білорусії. І цей обсяг досить великий для певних годин. Отримуємо підтримку з Білорусі, тому що ми маємо угоду про надання аварійної підтримки в об’єднану енергосистему з Білорусією, оскільки ми не маємо угоди з Російською Федерацією. І сьогодні це сталося».

Ольга Бабій також зазначила, що «Укренерго» починає діяти, оскільки вже сталася така ситуація. На жаль, наша система безпеки працює так, що ми, зіткнувшись із ситуацією, маємо реагувати, не випереджаючи події. Тому є антикризовий штаб, енергетичний, є законодавці, і я думаю, що після того, що сталося сьогодні, ми найближчим часом побачимо конкретні урядові рішення».

Раніше ми повідомляли, що Російська Федерація зупиняє постачання енергетичного вугілля в Україну з 1 листопада 2021 року.

Також ми писали про можливість збільшення імпорту вугілля в Україну завдяки диверсифікації джерел.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу