Боржники дедалі частіше ухиляються від сплати боргів

Поділитися:

Нині українські мікрофінансові організації (МФО) масово потерпають через збільшення прострочених кредитів та зменшення споживацької активності. Про це інформує Асоціація фінансових інституцій.

За час карантину кількість прострочених кредитів зросла на 50%. За словами  директора “ШвидкоГроші” Олександра Холода, щоб повністю відновитися, знадобиться 1,5-2 роки, а щоб хоча б повернутися на рівень лютого, потрібно не менше півроку.

Багато МФО на період карантину зупинили кредитування, чимало працювали, але зазнали великих збитків, адже стикнулися з тим, що платоспроможність населення впала, тож позичальники прострочують повернення кредитів. А в багатьох клієнтів після кредитних канікул, які скасовували штрафи за протермінування і пеню, взагалі з’явилася звичка не платити вчасно, жаліються фінансисти.

Крім того, за час карантину  змінилися й цільові потреби клієнтів. Люди частіше беруть мікрокредити в борг “до зарплати” на особисті потреби і продукти, а деякі поєднують карантин з кредитом і роблять ремонт. Але загалом, через невизначеність ситуації споживання людей
суттєво скоротилося.

Раніше ми повідомляли, що на сьогодні у програмі “Доступні кредити 5-7-9%” беруть участь дев’ять банків, причому Кабінет міністрів суттєво розширив можливості для підприємців.

Також уряд  анонсував програму для малого і середнього бізнесуНові гроші”, в рамках якої хоче че давати бізнесу кредити під 0%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу