“Блокування роботи підприємств приводить до більш згубних наслідків для економіки країни” – експерт

Поділитися:

Протягом останніх чотирьох місяців уряд вивів з тіні від 15% до 20% податків на додану вартість. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Марченко не назвав конкретний обсяг «тіньової» економіки в Україні, зазначивши, що дані варіюються від 50% до 70%.

«Боротьба з ПДВ-скрутками довела, що ми з «тіні» вивели приблизно від 15% до 20% ПДВ за останні чотири місяці. І ми цю детінізацію заклали фактично у бюджеті наступного року. Тобто якщо буде така ж сама ефективність надходження ПДВ, бюджет наступного року буде цілком реалістичним до виконання», — сказав міністр.

Чи дійсно детінізація ПДВ є реальною програмою уряду, або новими показовими заявами ДПС, у студії Першого ділового телеканалу дискутували редактор видання “Новий час” Іван Верстюк та  віце-президент УСПП Юлія Дроговоз.

Відомо, що критерії ризиковості затверджені постановою Кабміну 1165, яка містить ряд суперечливих норм, що  у тому числі і надає можливість ДПС у “ручному” режимі блокувати реєстрацію податкових накладних.

“Я вважаю, що українському бізнесу, який зіштовхується з відмовою реєстрації накладних, треба робити ці факти публічними. Якщо податкова служба в Україні не реєструє ваші накладні, пишіть про це у Facebook. Журналісти часто звертають на це увагу. Ми зацікавлені в тому, щоб податкова реєструвала накладні представників бізнесу.

Щодо критеріїв ризиковості, і Міністерство фінансів, і Міністерство економіки дуже часто і принципово підозрює українські підприємства у фінансуванні терористичної діяльності. Якщо підприємство залучене в торгових операціях з Донецькою та Луганською областями, то йому можуть влаштувати перевірку та висунути претензії . Потім, щодо фінансової звітності, якщо підприємство з року в рік має збитки, то у представників ДПС відразу ж з’являються питання: “Як взагалі це підприємство ще існує?”.

Звичайно, якщо компанія хоче не мати проблем з податковою, то треба привести свою фінансову звітність до ладу. Можливо, найняти гарного сучасного фінансового директора” – говорить Іван Верстюк.

Юлія Дроговоз заявила, що зараз є проект змін у постанову 1165. Він забезпечить попередню інформацію щодо відмови у реєстрації накладних. Окрім цього, платник може зробити запит, відповідь на який контролюючий орган дасть через 5 днів. У цій відповіді буде включена уся інформація щодо причин внесення платника до списку ризикованих.

“Ще один проект закону припускає присутність платника на засіданнях, де обговорюються критерії ризиковості. Це дуже важливо, адже у ході розглядання справ, платник має право щось доповнити, додати, пояснити та представити докази реальності своєї діяльності як підприємця.

Щодо законодавчої бази, ми маємо Податковий кодекс з багатьма включеннями від Міністерства фінансів. Також, порядок винесення рішень від Кабміну. Є деякі проблеми та певна неузгодженість дій, про це говорять юристи. Виходячи з кількості справ, у яких судді стають на сторону платників, можна зробити висновок, що система не ідеальна.

Блокування роботи підприємств приводить до більш згубних наслідків для економіки країни” – заявила спеціалістка.

Уряд не демонструє бажання виконувати норми постанови. Адже, розглядання справ про ризиковість платників проходить без участі підприємців, а остаточні формулювання ДПС про відмову реєстрації накладних розпливчасті та неточні.

“Потрібно розглядати ці скарги не тільки в присутності представників компаній, а й у присутності представників Офісу бізнес-омбудсмена. Адже податкові скарги – це найбільша частина роботи цього офісу, який був створений за підтримки ЄС. Інспектори цього офісу можуть реально допомогти українському бізнесу.

Крім того, було б добре, якби  на інтернет-ресурсах Податкової служби була б повна звітність про те, що та як вони реєструють, чому приймають ті чи інші рішення. Звичайно, це ускладнює роботу, але чим більше буде прозорості та відкритості даних Податкової, тим краще для всіх.

Треба сказати, що у Податковій службі України завжди були проблеми з цифрами всіх видів податкових надходжень. Тому тут бізнесу треба взяти курс на публічність, а також діяти через профільні асоціації, які можуть донести до уряду, що є проблеми” – резюмував Іван Верстюк.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу