Банки почали списувати борги українців автоматично

Поділитися:

Згідно з повідомленням платформи Опендатабот, банки почали стягувати борги українців автоматично на вимогу державних і приватних виконавців. Відомо, що до системи автоматичного списання вже підключено 7 банків, серед яких ПриватБанк і Монобанк.

Так, 23 березня Міністерство юстиції видало наказ, згідно з яким гроші з рахунків боржників будуть списуватися автоматично. Раніше виконавці і банки могли примусово стягувати тільки кошти за несплату аліментів. В інших випадках банки блокували рахунки, але для стягнення коштів потрібен був окремий паперовий запит. Зараз вся процедура проходить в кілька кліків в онлайн-режимі.

Списати борги можуть у людей, що потрапили до Єдиного реєстру боржників. Зараз там розміщено 5,5 млн заборгованостей. Більшість з них – це борги перед комунальними установами, за штрафи ПДР або несплату аліментів.

До системи автоматичного списання вже підключений сім банків:

  1. «ТАСкомбанк»;
  2. «ПриватБанк»;
  3. «Універсал Банк» і «Монобанк», який працює на його інфраструктурі;
  4. «Оксі банк»;
  5. «Банк Восток»;
  6. «Індустріалбанк»;
  7. «ПроКредит Банк».

Ще 44 установи підключені до тестового середовища, 11 банків перебувають на стадії консультацій і попередніх налаштувань для початку тестування. Тобто найближчим часом до системи автоматизованого арешту буде приєднано 62 українських банки з 73-х.

Нагадаємо, що за інформацією Міністерства фінансів, в 2021 році Україні доведеться виплатити 599 млрд 60 млн гривень заборгованості по державному боргу. З яких – 438 млрд 570 млн гривень складуть платежі за внутрішнім боргом, 160 млрд 490 млн гривень – за зовнішнім.

Раніше повідомлялося, що в Національному банку України пояснили, що потрібно робити українцям з непотрібними послугами банків. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку. Останнім часом українські громадяни часто стикаються з ситуаціями, коли представники їх банків буквально нав’язують їм використання не потрібного сервісу послуг.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу