Банки підготувалися до січневого локдауну

Поділитися:

У прес-службі Національного банку України повідомили, що попри карантинні обмеження, банки в країні залишаються прибутковими, досить капіталізованими, у них вистачає ліквідності і засобів для задоволення потреб клієнтів. Про це заявив голова Національного банку.

Так, за словами чиновника, банківський сектор готовий до січневого локдауну.

При цьому, глава НБУ виділив ряд популярних на 2020 рік банківських заходів:

  • зниження процентних ставок до однозначних вперше в історії,
  • зростання іпотечного кредитування,
  • зниження рівня непрацюючих кредитів (NPL).

“Сьогодні якісні позичальники можуть взяти кредит на короткострокові потреби в гривні під 8,5% річних. Ще рік тому вартість нових кредитів була вище – понад 18% річних. Річні темпи приросту кредитів на нерухомість склали 8,5%. Такий показник вище, навіть якщо порівнювати з іншим споживчим кредитуванням (+ 7,5%), яке традиційно росло в Україні. Основні причини зростання іпотеки в цьому році: відкладений попит на нерухомість, державні програми і зниження процентних ставок “, – сказав глава НБУ.

Однак, ризиком для банків будуть залишатися можливі втрати від погіршення якості кредитів і як наслідок погіршення платіжної дисципліни клієнтів.

Нагадаємо, що починаючи з вівторка, 15 грудня, вже діє постанова НБУ (Національного банку України) про ліквідацію книги доходів для фізосіб-підприємців, що істотно спростить для бізнесменів відбиття їх доходів.

Раніше повідомлялося, що в Національному банку України розповіли, як регулятор буде працювати на новорічні свята. Про це повідомила прес-служба Нацбанку.

Вказується, що в період з 1 по 3 число і від 7 по 10 число в НБУ та інших українських банках будуть вихідні. Українці зможуть скористатися лише касовими операціями.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу