Анбандлінг ринку газу призводить до маніпуляцій та збитків

Поділитися:

Неповноцінний анбандлінг облгазів спричиняє маніпуляції на ринку та збитки для України. Такого висновку дійшли експерти, як повідомляють журналісти “Першого Ділового” телеканалу.

Зокрема йдеться про реформу, за якою у 2015 році в Україні з’явились нові постачальники газу – газзбути. Ця подія подавалась як анбандлінг на регіональному рівні, але, на відміну від анбандлінгу Нафтогазу, який приніс Україні принаймні 7 мільярдів доларів від транзиту російського газу, облгази просто створили на 100% підконтрольні їм дочірні підприємства, яким передали право постачати газ абонентам.

Зокрема економічний експерт Альона Осмоловська каже, що деякі газзбути намагаються зупинити відтік своїх клієнтів, а їхні материнські компанії — облгази, які майже суцільно належать олігархам, — залякують українців віртуальними боргами за «температурні коефіцієнти» та погрожують відрізати газ у випадку зміни постачальника.

Одна із найпоказовіших історій із маніпуляціями на ринку – це приховування EIC-кодів, які потрібні, щоб постачальник знайшов свого нового клієнта у системі.

З 1 липня цього року низка облгазів почала приховувати коди. Регулятор – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг зобов’язала облгази виправити це порушення.

Облгази виконали це розпорядження, однак не без нюансів: частина опублікувала код лише в електронних кабінетах, частина — на платіжках, але на лінії відриву.

Ця ситуація наочно демонструє, що анбандлінг має прямий вплив на роботу ринку газу. Некоректно проведений анбандлінг цементує проблеми та перекоси ринку, ускладнює та здорожчує послуги монополістів.

Нагадаємо, що в Україні з 1 січня 2021 року можуть довільно відключати подачу газу в разі відсутності наявності спеціальних лічильників в будинках українців.

Така норма прописана в законі «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», який був затверджений в далекому 2017 році і набуває свою законодавчу владу в вище зазначений період.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу